Gezonder-dan-dit-wordt-taart-niet vegan ‘kwark’-taart

Je wordt online doodgegooid met gezonde recepten voor taart, koekjes en andere baksels. Deze zitten vol met natuurlijke ingrediënten, waarbij natuurlijk geïmpliceerd wordt gelijk te zijn aan gezond. Vaak wordt gebruik gemaakt van kokosolie (vegan), maar dit bevat meer verzadigde vetzuren dan bijvoorbeeld boter. Ook wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van dadels, kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop als gezondere vervanging van suiker. Hoewel sommige van deze ingrediënten inderdaad extra voedingsstoffen bevatten ten opzichte van geraffineerde suiker is de glycemische index (de snelheid waarmee het suiker wordt opgenomen in je bloed) nog steeds erg hoog, zeker omdat alles wordt vermalen. Ook blijft suiker suiker en zonder een grote hoeveelheid vezels, zoals in fruit, is dit zeker niet gezond te noemen. Zo bevatten deze zogenaamde gezonde baksels vaak meer calorieën dan het reguliere alternatief. Helaas zijn er weinig shortcuts, taart is lekker dankzij het suiker en vet.

Dit recept is een vegan versie van de ‘gezonde kwarktaart’ uit Eet als een Expert: Party Time van diëtistencollectief I’m a foodie en het meest gezonde recept voor een taart wat ik ooit heb gezien. Ook hier zit suiker in (van banaan) en vet (van amandelen), maar bevat dus wel voornamelijk onverzadigde vetzuren en genoeg vezels om de suiker enigszins te compenseren. Taart blijft taart, maar zo eet je in ieder geval meer verantwoord dan ooit.

Ingrediënten

Bodem

  • 150 g havermout
  • 3 bananen
  • 40 g amandelen
  • 2 tl kaneel

Vulling

  • 750 g vegan yoghurt (bijvoorbeeld Alpro Mild & Creamy ongezoet)
  • 250 g bevroren aardbeien
  • 300 g verse aardbeien
  • 5 g agar-agar (vegan alternatief voor gelatine)

Benodigdheden

  • Taartvorm (20 cm)
  • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Maak de bodem door alle ingrediënten te mixen in een keukenmachine. Leg het bakpapier in de taartvorm en leg hier het deeg op. Druk goed aan en leg een halfuur in de koelkast. Warm vervolgens de bevroren aardbeien op in een pannetje en pureer eventueel met een staafmixer. Doe hier de agar-agar bij en roer goed door. Laat even afkoelen en giet hier de vegan yoghurt bij. Halveer ~200 gram van de verse aardbeien en leg tegen de rand van de bakvorm. Giet het aardbeien-yoghurtmengsel hier overheen. Zet 4 uur in de koelkast om op te stijven en serveer vervolgens met de verse aardbeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s