Pindatempeh

Pindakaas, het bruine goud, de vette verwennerij en het smeuïge smeersel. Kortom, hoe vaker je pindakaas eet, hoe beter. Daarom dit recept voor tempeh met een heerlijke marinade op basis van pindakaas! De smaak van tempeh is voor sommigen even wennen, omdat het nu eenmaal gerfermenteerd sojaboon is waarbij de fermentatie door een schimmel komt en dit het ook een lichtzure schimmelsmaak geeft. Dat klinkt misschien niet heel aanlokkelijk, maar gelukkig kun je dit lekker marineren en daarna grillen, bakken of in de oven doen en wordt het heerlijk!

Ingrediënten voor 5-6 personen

  • 500 gram tempeh
  • 50 ml sesamolie
  • 75 g 100% pindakaas
  • 75 ml sojasaus
  • 75 ml citroensap
  • 100 ml agave/ahornsiroop
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl cayennepeper

Bereiding

Snijd de tempeh in dunne plakjes of reepjes en stoom deze zo’n 10 minuut. Doe dit in een stoommandje, en als je deze niet hebt door de tempeh in een vergiet te leggen bovenop een pan met kokend water. (protip: gebruik geen plastic vergiet hiervoor, die kan nog wel eens smelten. Ik spreek uit ervaring). Maak ondertussen de marinade door alle ingrediënten goed te mengen. Als de tempeh gestoomd is, roer deze dan goed door de marinade en zorg dat alle tempeh goed gecoat is. Laat dan minstens 2 uur, maar het liefst minstens een dag marineren.

Als de tempeh gemarineerd is kun je deze het best in de oven bakken op 180 graden voor een halfuurtje (halverwege omdraaien). Bakken of grillen kan uiteraard ook. Voor de beste smaak kun je de tempeh serveren met zelfgemaakte satésaus!

 

Jackfruit pot pie

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 blikken jackfruit (in brine)
  • 1 liter amandelmelk
  • 1 ui, fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 el gedroogde tijm
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 g aardappels, in blokjes
  • 300 g wortel, in ringen
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 400 g champignons, in kwarten
  • 80 g bloem
  • 80 + 20 g margarine
  • 100 g bladerdeeg
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Giet de jackfruit af en snijd daar de harde stukken van af. Fruit de uit enkele minuten in de zonnebloemolie en bak dan ook de knoflook eventjes mee. Voeg de tijm, laurierblaadjes en 800 ml van de amandelmelk toe, zet het gas laag en laat zo’n 25 minuten sudderen. Breng op smaak wat peper en zout. Voeg de wortel, aardappel, bleekselderij en champignons toe, zet het gas iets hoger en laat nog een kwartiertje sudderen tot de groenten zacht zijn. Haal dan de laurierblaadjes eruit en giet het vocht en bewaar dit. Is het minder dan een liter, voeg dan de rest van de amandelmelk hier aan toe. Zet ook het groenten-jackfruitmengsel apart en veeg de pan schoon. Verwarm hierna de oven vast voor op 180 graden.

Verwarm de 80 g margarine in de pan op laag vuur. Voeg als de margarine gesmolten is de bloem toe. Blijf goed roeren met een garde tot zich een papje vormt en laat dit nog zo’n 2 minuten doorbakken, let wel op dat het niet aanbrandt. Giet dan de helft van het amandelmelk-afgietsel erbij en breng dit aan de kook. Roer goed door zodat alle brokken verdwijnen en kook totdat de roux dikker wordt. Voeg dan ook de rest van het amandelmelk-afgietsel toe. Haal van het fornuis en doe hier de jackfruit en groenten bij. Doet dit mengsel in een ovenschaal van minstens 3 cm diep en diameter van 20 cm.

Rol dan het bladerdeeg uit tot je een cirkel hebt van 22-23 cm en leg deze over de ovenschaal heen. Druk hierbij de randen stevig aan. Wrijf de 20 g margarine hier overheen en snijd twee spleten in het deeg. Bak nu in de oven voor 20 min en serveer met wat extra tijm. Eet smakelijk!

 

Sandwiches met BBQ-jackfruit en avocadosalade

Onrijpe jackfruitstukjes zien er misschien niet heel fantastisch uit, en het bevat ook alleen wat suiker en vezels, maar als je het marineert en bakt is het fantastisch! Door de vlezige structuur en het feit dat het de smaak van de marinade goed aanneemt is dit qua smaak een ideale vervanging voor vlees (qua voedingswaarde alleen dan weer niet). In plaats van een broodje pulled pork maakte ik daarom deze sandwich met daarop een salade met avocado, witte kool en wortel met een dressing van citroensap met daar bovenop de gemarineerde jackfruit en nog wat BBQ-saus. Erg goed, en lekker makkelijk!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 volkoren broodjes of 4 plakken brood

BBQ-jackfruit

  • 1 blik jackfruit (onrijp, in brine; te koop bij de Aziatische supermarkt en tegenwoordig ook bij Albert Heijn)
  • 1/2 blik kidneybonen
  • 90 ml BBQ-saus + extra voor op je sandwich
  • 1 kleine ui, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak

Avocado-coleslaw

  • 1/2 rijpe avocado
  • 75 g wortel, geraspt
  • 75 g witte kool, in dunne reepjes
  • 15 ml agave/ahornsiroop
  • sap van 1 citroen
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Giet en spoel de jackfruit af en voeg dan de suiker en alle kruiden en specerijen toe en mix goed. Fruit vervolgens de ui in een koekenpan in wat olie en voeg na enkele minuten de knoflook toe. Bak deze ook even kort mee en bak dan ook de jackfruit zo’n 2-3 minuten. Voeg hier de BBQ-saus aan toe, roer weer goed door en laat zo’n 20 minuten sudderen. Als het teveel uitdroogt, voeg dan wat water toe.

Terwijl de jackfruit met de minuut lekkerder wordt prak je de avocado fijn en voeg je hier de agave/ahornsiroop, het citroensap en de zout en peper aan toe. Roer hier de wortel en witte kool doorheen en zet nog een kwartiertje in de koelkast.

Als de jackfruit bijna klaar is, giet dan de kidneybonen af en laat deze nog een paar minuten meesudderen zodat ze goed warm zijn.

Serveer vervolgens door eerst een dikke laag van de avocado-coleslaw op het broodje te smeren, hier de jackfruit op te leggen en dit af te toppen met wat BBQ-saus. Eet smakelijk!

Rigatoni met pompoen en cashewsaus

Het is halloween én herfst (al is het natuurlijk altijd herfst als het halloween is, maar dat terzijde), dus dat betekent dat het tijd is voor pompoen! Ik maakte al eerder recepten met pompoen, zoals naanpizza met hummus en pompoenpompoen-linzensoep en risotto met geroosterde pompoen en die waren stuk voor stuk erg goed, vandaar nu weer een lekker hartig herfstrecept met pompoen in de hoofdrol. Dit keer een ovenschotel met rigatoni gevuld met pompoen met daaroverheen een cashewsaus. Je kan ook cannelloni gebruiken, die zijn nog wat groter. Dat was namelijk ook mijn plan, maar die kon ik dan weet niet vinden in de supermarkt. Kortom, rigatoni dus. Lekker stevige gevulde stukken pasta met wat gedroogde cranberries voor een zoete touch met daarop een hartige notensaus, what’s not to like!

Ingrediënten voor 6 personen

  • 165 g cashewnoten, geweekt voor 6 uur (of 2 uur in kokend water)
  • sap van 1 citroen
  • 2 el natuurazijn
  • 300 ml water
  • 20 g edelgistvlokken (optioneel)
  • 250 g rigatoni
  • 1 kleine pompoen, in stukjes gesneden
  • 120 g gedroogde cranberries
  • 1 ui, fijngesneden
  • 20 g pompoenpitten
  • 1 tl nootmuskaat
  • verse salie
  • zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Olie om in te bakken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de stukjes pompoen (zo’n 10 minuten) tot ze zacht worden. Laat de rigatoni hier de laatste 3-4 min meekoken (maximaal de helft van de tijdsduur die op de verpakking staat), giet af en pureer de pompoen. Tijdens het koken kun je vast de cashewsaus te maken. Giet de cashewnoten af en doe deze in een blender met het sap van de citroen, de azijn, het water en (eventueel) de edelgistvlokken. Voeg naar smaak zout en peper toe en mix tot een gladde saus. Fruit de ui vervolgens in een koekenpan en roer hier de gepureerde pompoen en de cranberries doorheen en voeg hier de nootmuskaat en naar smaak zout en peper toe. Snijd ook wat verse salie fijn en roer erdoorheen.

Vul vervolgens de rigatoni met de pompoenpuree (dit is niet het allerleukst, vandaar dat cannelloni misschien toch de betere keus is) en leg deze in de ovenschaal. Giet hier de cashewsaus overheen en strooi daar de pompoenpitten op en garneer met wat verse salie. Bak dit in de oven voor zo’n 20-25 minuten en eet smakelijk!

Frisse linzensalade met citroen-mosterddressing

Linzen, voedzamer wordt het niet! Maar… linzen gebruik ik meestal ik gerechten met veel komijn, (gerookt) paprikapoeder en korianderzaad, zoals een lekkere stevige linzensoep of een goede linzencurry. Echte wintergerechten dus, en hoewel de dagen korter worden en de temperatuur langzaam naar beneden zakt is het nog steeds herfst en gaat de komende dagen het zonnetje weer schijnen. Dan heb je dus wel behoefte aan linzen – want je wil gezond die winter in – maar ook aan een lekkere fris bijgerecht. En laat dit recept hier nu perfect aan voldoen! Linzen en cannellinibonen met een lekker frisse dressing op basis van mosterd en citroen met veel groentjes, zoals komkommer, wortel, paprika en tomaat. En zoals altijd met een salade, zo in elkaar geflanst! Alleen de linzen moeten even gekookt worden, maar die tijd is goed besteed met het snijden en raspen van alle groenten. Je zou ze natuurlijk ook in blik kunnen kopen als je een luie donder bent. Kortom, voedzaam, fris, makkelijk, wat wil je nog meer!

Ingrediënten

  • sap van één citroen
  • 1 el mosterd
  • 4 el olijfolie
  • 2 el appelciderazijn
  • peper en zout naar smaak
  • 150 gedroogde linzen
  • groentebouillonblokje
  • 100 g kidneybonen, uitgelekt
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1/2 wortel, geraspt
  • 1/2 komkommer, in gehalveerde plakjes
  • ~15 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • handje verse koriander of peterselie, fijngesneden
  • 50 g rucola

Bereiding

Kook de linzen met het groentebouillonblokje voor zo’n 20 minuten. Maak ondertussen de dressing door de citroen, mosterd, olijfolie en appelciderazijn te mengen. Breng dan op smaak met wat peper en zout. Kook de kidneybonen nog 1 minuutje mee met de linzen en giet dan alles af. Meng vervolgens in een grote schaal de linzen en bonen met de rode ui, paprika, wortel, komkommer en de cherrytomaatjes. Roer dan de rucola en de cherrytomaatjes erdoor en giet de dressing eroverheen. Eet smakelijk!

Overnight oats

Ik ben er van overtuigd dat een goedgevulde havermout het beste ontbijt ooit is, zeker als een van de toppings pindakaas is. Een van de vele pluspunten van havermout is dat het warm is, daarom ben ik altijd vrij sceptisch als men over overnight oats beginnen. De voordelen (je hoeft ’s ochtends niets te doen) wegen niet echt op tegen de nadelen (koud). Ten eerste vind ik het maken van een ontbijt ’s ochtends prima, ik neem namelijk graag de tijd om de dag lekker ontspannen te starten, ik vind het zelfs niet erg om daar eerder voor op te staan, en ten tweede is warm dus altijd beter. Echter heb ik het nog nooit gehad, dus misschien heb ik het wel afgehouden terwijl dit helemaal fantastisch is. Daarom maakte is dus overnight oats. En ik geef toe, dit is best wel voor herhaling vatbaar. En daarnaast kan je dit ook gewoon een minuutje in de magnetron gooien en ben én snel klaar ’s ochtends én heb je een heerlijk warm havermoutje. Ik ben om.

Ingrediënten

  • 250 ml ongezoete (plantaardige) melk
  • 10 g/1 el chiazaad
  • 45 g havermout
  • 30g/2 el 100% pindakaas
  • 1 el agave/ahornsiroop
  • 1 tl kaneel

Toppings

  • een halve appel, in plakjes
  • handje hazelnoten

Bereiding

Doe in een glazen pot of bakje wat je af kan sluiten met een deksel de plantaardige melk, het chiazaad and de agave/ahornsiroop. Roer goed door en zorg dat alle havermout goed gemixt is met de plantaardige melk, en roer dan ook de kaneel erdoor. Voeg als laatste de pindakaas toe.

Doe het deksel op de pot of het bakje en laat ’s nachts in de koelkast staan. Doe hierop toppings naar keuze (ik ging voor appel en hazelnoten, maar bessen, banaan, meer pindakaas, vijgen of wat dan ook, zijn natuurlijk ook goede opties). Eet smakelijk!

Hash browns

Als je over twee dagen een marathon loopt is carb loading natuurlijk het belangrijkste bij je maaltijden, maar om de variatie er een beetje in te houden en niet alleen maar kilo’s (of ietsjes minder) pasta naar binnen te werken, zijn hash browns een perfect ontbijtje. Oorspronkelijk bedacht in New York en nu populair in zowel de VS als in Groot-Brittanië zijn hash browns eigenlijk gewoon Engelstalige rösti. De naam, van hashed browned potatoes, oftewel gehakte gebakken aardappel maakt wel duidelijk hoe je dit maakt. Snij, rasp of hak je aardappel fijn, wat meel en kruiden erbij en bakken tot een smakelijk ontbijtje of bijgerecht. Serveren met saus naar keuze, ik gebruikte de erg lekkere suikervrij ketchup van de Appie, die is wat zuurder en is eigenlijk gewoon tomatenpuree met azijn (aanrader!).

Ingrediënten voor één portie

  • 350 g aardappels, geschild en geraspt
  • 30 g (volkoren)meel
  • 1/2 el olie
  • 2 stengels bosui, in ringen gesneden
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout naar smaak
  • saus naar keuze

Bereiding

Doe de geraspte aardappel in een kom met water, laat een minuutje staan, giet het water af en knijp vervolgens het vocht uit de aardappelslierten. Doe dan de uitgeknepen aardappel met de overige ingrediënten (behalve de saus) in een kom en mix goed. Dit blijft lichtjes plakken als je het samenknijpt. Verdeel dan in drie ballen van gelijke grootte. Verhit wat olie of margarine in een pan en druk de drie ballen er in zodat je drie schijven hebt. Bak zo’n 2-3 minuten per kant totdat ze lichtbruin zijn en serveer met de saus naar keuze. Eet smakelijk!

Spinaziepannenkoeken

Over 4 dagen loop ik de marathon in Eindhoven en straks doe ik nog een easy training. 45 minuten met daarin 10 minuten op marathontempo, en op eind nog 5x100m op souplesse. Mooie training om nog even de gifgroene Nike ZoomX Vaporfly Next% te testen. En bij deze training op deze felgroene schoenen hoort dan natuurlijk een groen koolhydraatrijk ontbijt! Daarom dit recept voor banaan-havermoutpannenkoeken met lekker veel spinazie voor de groene kleur en wat vitamines en mineralen. Supermakkelijk om te maken en met meer dan genoeg energie voor een goede training.

Ingrediënten voor ~2 personen (of 1 hongerige hardloper)

  • 1 banaan
  • 130 g havermout
  • 260 ml (plantaardige) melk (ik gebruikte havermelk)
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 80 g versie spinazie
  • Bakmargarine
  • Agave/ahornsiroop of honing
  • Handje bosbessen

Bereiding

Doe de banaan, havermout, plantaardige melk, lijnzaad, kaneel en spinazie in een blender en mix tot een glad beslag. Verhit wat margarine in een pan en giet 1/6e deel van het beslag in de pan. Bak zo’n 2-3 minuten op laag vuur aan beide kanten en serveer in een mooie pannenkoekentoren met de bosbessen de agavesiroop. Eet smakelijk!

Stevige bonenburger voor op de BBQ

Als er ding is wat ik vaak zelf maak is het wel een bonenburger. Het doel is om de perfecte combinatie te vinden van bonen, granen en noten om de beste vegaburger te maken. De eerste burgers die ik maakte bestonden voornamelijk uit bonen en waren totaal niet stevig. Gecombineerd met bijvoorbeeld rijst, quinoa of havermout zorgt voor veel meer stevigheid en noten (vooral walnoten) zorgen voor wat extra bite.  Verder is wat umamismaak erg belangrijk. Dit kan met wat sojasaus of – in dit geval – met champignons. Ketchup of tomatenpuree zorgt voor wat extra smeuïgheid en wat gefruite ui, knoflook en kruiden geven die extra smaak. Het resultaat is deze burger van zwarte bonen, zilvervliesrijst, walnoten en champignons. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke burger die ook nog erg stevig is en dus niet uit elkaar valt, ook niet op de barbecue*. Genieten dus!

*Pin me er niet op vast

Ingrediënten voor 10 burgers

  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 4 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
  • 250 gram champignons, in kwarten gesneden
  • 200 gram walnoten
  • 2 blikken zwarte bonen van 400 gram
  • 200 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 50 gram havermout
  • 100 ml ketchup
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 el oregano
  • 1 el chilipoeder
  • Zwarte peper

Benodigdheden

  • Olie om in te bakken
  • Koekenpan
  • Staafmixer
  • Kom

Bereiding

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat na het afgieten een halfuurtje rusten. Giet de zwarte bonen af en spoel goed af, doe deze met de havermout, walnoten en ketchup in een kom.

Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook en voeg de champignons toe. Laat zachtjes bakken totdat de chamoignons het grootste deel van hun vocht hebben verloren en voeg dan de kruiden toe. Bak nog kort door en doe deze bij de andere ingrediënten in de kom. Voeg ook de rijst toe en roer even door met een vork. Mix dan kort met een staafmixer. Mix niet te lang, het hoeft geen puree te worden. Kneed er dan ballen van en druk deze plat om de burgers te vormen.

Bak de burgers vervolgens in de pan zo’n 5 minuten aan beide kanten in een klein beetje olie, of leg ze lekker op de grill of de barbecue. Serveer vervolgens op een (volkoren) broodje met wat saus, sla of verse spinazie metgebakken champignons . Eet smakelijk!

 

 

Zelfgemaakte wraps met falafel

Wraps. De makkelijkste maaltijd die er is. Wat je ook in huis hebt, wraps kunnen altijd. Tomatensalsa, hummus, muhammara, pesto of een andere spread en verder volgooien wat je dan ook in huis hebt. Maar… wat als je geen wraps hebt? Dan maak je ze gewoon zelf. En dat is vrij simpel. Hier dus een recept voor de wraps en de ingrediënten waar ik ze vandaag mee vulde.

Ingrediënten

Wraps (6-8 stuks)
  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 150 ml warm water
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el neutrale olie
  • Snufje zout
Vulling

Bereiding

Doe het volkoren tarwemeel, 100 ml van het water, de olie en het zout in een kom. Los vervolgens het bakpoeder op in de rest van het water en meng dat met de overige ingrediënten. Kneed tot een mooi deeg en laat – indien het wat plakkerig is – even rusten. Verdeel vervolgens in 6-8 bolletjes en rol hiervan de wraps. Even kort bakken in een pan zonder olie aan beide kant en klaar is kees!

Besmeer dan de wraps met de hummus. Warm de bonen en de falafel even op in de pan en top de wraps met alle ingrediënten, eet smakelijk!