Kikkererwten-pindakaas-‘blondies’

Met de kikkererwt kun je vrij veel. Natuurlijk bekend als het hoofdingrediënt in hummus en falafel (allebei een toppertje), maar ook heel lekker geroosterd uit de oven met wat (gerookt) paprikapoeder. Kikkererwten kun je echter ook heel goed gebruiken in zoete snacks of toetjes. Daarom dit eenvoudige recept voor blondies (brownies, maar dan dus niet brown) van kikkererwten en pindakaas.

Ingrediënten voor 4-5 blondies

  • 200 gram kikkererwten
  • 60 ml (4 el) 100% pindakaas (moet lekker smeuïg zijn)
  • 40 ml (2 el + 2 tl) agavesiroop
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • (vegan) vlokken of hagelslag als garnering, of 40 gram blokje pure chocolade

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de vlokken/hagelslag/chocola in een kom en mix met een staafmixer tot een stevig deeg. Indien je stukje chocolade gebruikt, roer deze er dan doorheen. Gebruik je vlokken of hagelslag, houd deze dan apart. Verdeel het beslag over 4-5 vormpjes, of doe in een kleine cakevorm en zet 20-25 min in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat vervolgens een kwartier afkoelen en serveer met de hagelslag/vlokken.

Eet smakelijk!

Vegan volkorenkrentenbollen

De krentenbol, altijd lekker! De combinatie van het zachte bolletje met de sappige krenten maakt dit altijd lekker als tussendoortje of gewoon bij de lunch of het ontbijt. Alleen, krentenbollen zijn niet vegan (want gemaakt met melk) en ze zijn niet echt gezond (want gemaakt van bloem). Dit recept is nog steeds niet enorm gezond (want met suiker en vegan boter), maar met de toevoeging van volkorenmeel in ieder geval gezonder dan de krentenbollen uit de supermarkt. En ze zijn vegan! Het maken kost wel wat tijd, omdat het deeg moet rijzen, maar de pure bereidingstijd valt heel erg mee. Ideaal om te maken als je toch thuis andere dingen aan het doen bent, maken dus!

Ingrediënten

  • 175 gram rozijnen of krenten
  • 125 gram bloem
  • 125 gram volkorenmeel
  • 25 gram plantaardige boter (ik gebruikte Flora Plant Ongezouten)
  • 150 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 3 gram zout
  • 3 el witte basterdsuiker
  • Zonnebloemolie om in te vetten

Bereiding

Kook water en wel de krenten/rozijnen voor ongeveer een kwartier. Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en verwarm de melk. Let op: verwarm de melk maar een klein beetje (tot 30 of 35 graden), anders wordt de gist inactief. Als de melk is opgewarmd los je hierin de suiker en de gist op.

Meng de bloem en het volkorenmeel met het zout en de plantaardige boter. Doe hier het melkmengsel bij. Kneed met een deeghaak voor zo’n 10 minuten of met de hand voor een minuut of 20. Doe het deeg in een kom en dek af met een theedoek. Laat een kwartier staan.

Rijzen (1). Vet nu een kom in met wat zonnebloemolie en vet ook het deeg heel lichtjes in. Zet de kom met een theedoek erover op een warme plek en laat een uur rijzen totdat het deeg ongeveer twee keer zo groot is geworden. Meng dan de krenten/rozijnen erdoor. De makkelijkste manier is om het deeg uit te rollen, hier een deel van de krenten/rozijnen tussen te leggen, dit dubbel te vouwen en de krenten/rozijnen hier doorheen te kneden. Herhaal dit tot alle krenten in het deeg zitten.

Rijzen (2). Verdeel het deeg in zessen of achten. Maak er bolletjes van en dek af met wat (ingevet) keukenfolie. Laat wederom een uur rijzen totdat ze nogmaals in volume zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg hier de bolletjes in en bak voor zo’n 15 minuten. Haal ze eruit en bestrijk eventueel met nog een beetje plantaardige boter. Laat ze dan afkoelen op het rek.

Eet smakelijk!

Vegan yoghurt-banaan-pindakaasijsjes

Amper ingrediënten, zo gemaakt én enorm lekker. Geen reden om deze ijsjes niet te maken dus. Naast de ingrediënten zijn ijsvormpjes wel heel handig. Deze kan je ook zelf maken door een willekeurig vormpje te pakken en er een stokje in te steken.

Ingrediënten voor 6 ijsjes

  • 2 bananen
  • 200 ml plantaardige yoghurt (ik gebruikte Alpro Mild & Creamy ongezoet)
  • 3 el pindakaas (ik gebruikte 100% pindakaas van Albert Heijn)
  • optioneel: 2 el agavesiroop

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met een staafmixer (of mix in een blender). Giet het mengsel in de vormpjes en zet ze voor een uur of 5 in de vriezer. Dat is alles!

Eet smakelijk!

 

Stelletje Bazen

Ik was te gast in een podcast! In gesprek met mede-lopers Jasper Boot en Roel Wijmenga heb ik het over promoveren, hardlopen, ondernemen, Gewoon Lekker Rennen en eten en koken.

De aflevering luister je hier: Stelletje Bazen podcast

Gezonder-dan-dit-wordt-taart-niet vegan ‘kwark’-taart

Je wordt online doodgegooid met gezonde recepten voor taart, koekjes en andere baksels. Deze zitten vol met natuurlijke ingrediënten, waarbij natuurlijk geïmpliceerd wordt gelijk te zijn aan gezond. Vaak wordt gebruik gemaakt van kokosolie (vegan), maar dit bevat meer verzadigde vetzuren dan bijvoorbeeld boter. Ook wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van dadels, kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop als gezondere vervanging van suiker. Hoewel sommige van deze ingrediënten inderdaad extra voedingsstoffen bevatten ten opzichte van geraffineerde suiker is de glycemische index (de snelheid waarmee het suiker wordt opgenomen in je bloed) nog steeds erg hoog, zeker omdat alles wordt vermalen. Ook blijft suiker suiker en zonder een grote hoeveelheid vezels, zoals in fruit, is dit zeker niet gezond te noemen. Zo bevatten deze zogenaamde gezonde baksels vaak meer calorieën dan het reguliere alternatief. Helaas zijn er weinig shortcuts, taart is lekker dankzij het suiker en vet.

Dit recept is een vegan versie van de ‘gezonde kwarktaart’ uit Eet als een Expert: Party Time van diëtistencollectief I’m a foodie en het meest gezonde recept voor een taart wat ik ooit heb gezien. Ook hier zit suiker in (van banaan) en vet (van amandelen), maar bevat dus wel voornamelijk onverzadigde vetzuren en genoeg vezels om de suiker enigszins te compenseren. Taart blijft taart, maar zo eet je in ieder geval meer verantwoord dan ooit.

Ingrediënten

Bodem

  • 150 g havermout
  • 3 bananen
  • 40 g amandelen
  • 2 tl kaneel

Vulling

  • 750 g vegan yoghurt (bijvoorbeeld Alpro Mild & Creamy ongezoet)
  • 250 g bevroren aardbeien
  • 300 g verse aardbeien
  • 5 g agar-agar (vegan alternatief voor gelatine)

Benodigdheden

  • Taartvorm (20 cm)
  • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Maak de bodem door alle ingrediënten te mixen in een keukenmachine. Leg het bakpapier in de taartvorm en leg hier het deeg op. Druk goed aan en leg een halfuur in de koelkast. Warm vervolgens de bevroren aardbeien op in een pannetje en pureer eventueel met een staafmixer. Doe hier de agar-agar bij en roer goed door. Laat even afkoelen en giet hier de vegan yoghurt bij. Halveer ~200 gram van de verse aardbeien en leg tegen de rand van de bakvorm. Giet het aardbeien-yoghurtmengsel hier overheen. Zet 4 uur in de koelkast om op te stijven en serveer vervolgens met de verse aardbeien.

Vegan wortel-banaan-havermoutpannenkoeken

De beste start van je zondag (of welke dag dan ook) met deze pannenkoeken. Met een portie groente (wortel, voor wat (pro)vitamine A), met fruit (want een banaan gaat er altijd in) en een portie vezels van de havermout. Nog wat plantaardige melk, kaneel en een beetje chiazaad (met lijnzaad werkt het ook) en je hebt een portie geluk op je bord. Zeker als je deze ook nog tips met wat walnoten, verse aardbei, rozijnen en een beetje agavesiroop. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 1 persoon (3 kleine of 1 grote pannenkoek)

  • 40 g havermout
  • 50 g wortel, geraspt
  • 1 grote banaan (~140 g)
  • 60 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
  • 1 tl chiazaad (of lijnzaad)
  • 1/2 tl kaneel
  • Olie of margarine om in te bakken

Bereiding

Mix in een kom de banaan, de havermout, de plantaardige melk, het chiazaad en het kaneel met een staafmixer tot een beslag. Roer vervolgens de geraspte wortel erdoor en maak er pannenkoeken van door ze te bakken op laag vuur. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant droog wordt. Serveer met toppings naar keuze!

 

Groentesoep met parelgerst & vegan kruidenboter

Elke keer dat is soep maak vraag ik me af waarom ik niet vaker soep maak. Het is makkelijk, lekker, voedzaam (mijn goedgevuld soepjes in ieder geval) en je kan het eigenlijk niet in de soep laten lopen (ik moest ‘m maken). Sinds twee weken is vrijdag dus soepdag. Hier het recept voor een groentesoepje met parelgerst, bloemkool, boerenkool en een klein beetje spiciness om het weekend goed te beginnen.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 wortels, in gehalveerde plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 70 g tomatenpuree
  • 400 g bloemkool, in roosjes
  • 2 L groentebouillon (4 blokjes)
  • 200 g parelgerst
  • 100 g verse boerenkool
  • Olie om in te bakken
  • Peper & zout naar smaak

Bereiding

Verhit olie in een grote pan en fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij voor zo’n 5 minuten. Voeg dan de kruiden toe en de knoflook toe en bak een minuutje mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak ook even kort mee. Giet vervolgens de bouillon in de pan en voeg de parelgerst en bloemkool toe. Laat de soep sudderen totdat de gerst gaar is en kook dan de boerenkool nog een minuutje mee.

Serveer met brood en zelfgemaakte vegan kruidenboter. De kruidenboter maak je door 3 teentjes knoflook fijn te snijden en samen met wat bieslook, 2 tl knoflookpoeder goed te mengen met 200 g margarine (ik gebruikte Becel original). Eet smakelijk!

Wortel-kikkererwtenburgers

Hoewel ik niet kan ontkennen dat een burger van vlees lekker is, ben ik sinds ik vegetarisch eet nog meer fan van de burger geworden. Je kan namelijk van van alles en nog wat een vegaburger maken. Zo kun je niet alleen in toppings variëren, maar ook in inhoud. Bonen of andere peulvruchten zijn vrijwel altijd de basis doordat ze naast de nodige structuur ook nog enorm gezond zijn en je meteen een portie eiwitten geven. Daarnaast geeft havermout vaak stevigheid en kun je een heerlijke umamismaak creëren met bijvoorbeeld zongedroogde tomaat of paddenstoelen. Kortom, een shoutout naar de vegaburger voor alle creativiteit die je er in kwijt kan! Hier een vrij simpel recept voor een burger op basis van kikkererwten en wortel!

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 150 g wortel, geraspt
  • 50 g havermout
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 5 el water
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • peper en zout naar smaak

Benodigdheden

  • Kom
  • Staafmixer
  • Koekenpan
  • Margarine of olie om in te bakken

Bereiding

Giet het water bij de het lijnzaad en laat zo’n 10 minuten staan. Doe ondertussen de geraspte wortel, de havermout, de ui, het knoflook en alle kruiden in een kom. Voeg hierbij peper en zout toe naar smaak. Doe de lijnzaad erbij en mix met de staafmixer. Hier mogen best nog wat stukjes inzitten. Verdeel in 6 gelijke bolletjes en druk deze plat tot burgers. Leg deze even 10-20 minuten apart (eventueel in de koelkast) zodat ze steviger worden.

Bak de burgers vervolgens in wat margarine of olie voor 2-3 minuten aan beide kanten en serveer bijvoorbeeld op een broodje met tomaat, sla, (vegan) mayo en avocado. Eet smakelijk!

 

Courgette-chocolade-bananenbrood

If you can’t courget(te) enough van courgette en je houdt van chocola (praktisch iedereen dus) én je wil iets behoorlijks lekkers wat toch ook wel vrij gezond is, dan is dit sowieso het perfecte recept. Met een beetje ongezond vet (2 el kokosolie), wat suikertjes (2 el agavesiroop en 2 kleine bananen) aangevuld met chocoladesmaak (behoorlijk gezond cacaopoeder) en flink veel groente (de courgette dus) en nog meer vezels (havermout!) is dit niet zo verkeerd voor een feestje in je mond. Bananenbrood met chocola met meer groenten, wat wil je nog meer? Je kan er, zoals ik deed, omdat je geen muffinvorm hebt, dus een brood/cake van maken, maar mocht je muffins willen, doen ze dan lekker in een muffinvorm, misschien nog wel beter!

Ingrediënten voor 12 porties

  • 200 g havermout
  • 250 g courgette, geraspt
  • 35 g cacaopoeder
  • 2 kleine bananen (ongeveer 160 g in totaal)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el kokosolie
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • 1 el lijnzaad + 3 el water
  • optioneel: stukjes pure chocolade

Zet de lijnzaad met het water in een bakje apart en laat 10 minuten staan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ondertussen in een blender of keukenmachine meel van de havermout en doe hier het cacaopoeder, het bakpoeder en zout bij. Mix dat ook nog even door elkaar. Meng in een kom de bananen (in stukjes), geraspte courgette, de kokosolie, agavesiroop, het vanille-extract en de lijnzaad met het water. Doe hier de droge ingrediënten uit de blender/keukenmachine bij en mix met een staafmixer (of in de keukenmachine). Leg bakpapier in een bakblik en giet hier het beslag doorheen. Roer hier eventueel nog de stukjes pure chocola doorheen en zet voor zo’n 20-25 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de binnenkant niet meer vochtig is, laat even afkoelen en snijd aan en geniet! Eet smakelijk! Te eten als ontbijt, lunch, tussendoortje of als toetje, altijd lekker dus 🙂

Courgette-maïs-‘fritters’

Als de courgette in de bonus is dan is er geen andere keus dan ze massaal inslaan. Aangezien courgette in tegenstelling tot pittige pepertjes in elk gerecht gestopt kan worden zonder dat het opvalt is er genoeg mee te maken. En als je dan ook nog net havermout en maïs hebt gekocht en een nieuwe keukenmachine hebt die ook kan raspen is het tijd voor ‘fritters’ (weet iemand hier een goede Nederlandse vertaling voor?) van maïs, courgette en een beetje pindakaas (want dan heb ik sowieso altijd in huis) met havermout om het te binden en lekker veel kruiden voor wat extra smaak. Supermakkelijk, lekker als bijgerecht met veel (verborgen) groenten en vezels, of als hartig ontbijt. Het kan niet op!

Ingrediënten voor 4 ‘fritters’

  • 275 g courgette, geraspt
  • 90 g maïs
  • 3 el 100% pindakaas
  • 65 g havermeel (of havermout in je blender doen en even mixen)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 3/4 tl zout
  • 1/4 tl peper

Bereiding

Doe de geraspte courgette in een vergiet en druk hier met een schone vaatdoek het vocht uit. Wikkel dan de courgette nog even in de vaatboek om er nog wat meer vocht uit te krijgen. Helemaal kurkdroog hoeft niet, maar zorg dat ze niet meer heel vochtig zijn. Doe de havermout/het havermeel in een keukenmachine met het knoflook-, gerookt paprika- en uienpoeder, het zout en de peper en mix kort. Voeg dan de courgette, maïs en pindakaas toe en mix kort tot een stevig beslag. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een staafmixer. Zorg dat je niet te lang mixt, er mag best structuur inzitten. Verdeel het beslag in vieren en leg een halfuurtje in de koelkast zodat het op kan stuiven. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Leg de ‘fritters’ na een halfuur in de oven en bak eerst 20-25 min aan de ene kant, draai ze om en bak ze dan nog 10 minuten aan de andere kant. Eet smakelijk!