Eat the rainbow

Hardlopen is in principe een van de simpelste sporten, die ene voet voor de ander en zorgen dat je bij de finish helemaal leeg bent. Om echt goed te kunnen presteren is er echter meer nodig dan af en toe een stukje lopen. Een juiste balans tussen zware en rustige trainingen, een jarenlange opbouw aan trainingskilometers, oefeningen om de stabiliteit, coördinatie en functionele kracht te trainen en – misschien wel het lastigste voor een fanatieke sporter – goed herstellen. Dat betekent niet alleen met de beentjes omhoog na een training, maar ook genoeg slaap en goede voeding. Naast het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten, en genoeg vitaminen en mineralen, is daarbij ook de timing essentieel. In alle zin en onzin die er over voeding te vinden is, is het vaak lastig om hier wijs uit te worden. Je kan eten dan ook heel ingewikkeld maken, maar eigenlijk is de basis heel simpel. Zoals de Amerikaanse voedingsjournalist Michael Pollan het verwoordt: “Eat food. Not too much. Mostly plants”.

Het eerste punt spreekt natuurlijk voor zich, maar de twee statements daarna zijn net zo belangrijk. Ogen zijn vaak groter dan de maag zoals het spreekwoord luidt en zo wordt er bijna ongemerkt teveel naar binnen gewerkt, ook al is de maaltijd nog zo gezond. Het laatste punt is minstens zo belangrijk. Welk voedingspatroon je ook hebt, de basis moet altijd plantaardig zijn. Het eten van groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en noten en zaden heeft alleen maar gezondheidsvoordelen. Ik zou Pollan nog willen aanvullen met een vierde tip, namelijk eet gevarieerd. Je kunt natuurlijk wel 300g sperziebonen naar binnen werken, maar daar krijg je natuurlijk niet alles mee binnen.

Gooi dus wat kleur op je bord, koop eens een groente in de supermarkt waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, experimenteer, want boven alles is eten gewoon lekker en lekker creatief koken een mooie bezigheid. Vandaar dit recept met lekker veel kleur, helemaal plantaardig en met een flinke hoeveelheid eiwitten om goed te herstellen als je weer lekker een rondje die ene voet voor de ander hebt gezet. En onthoud: ‘Eet. Niet te veel. Voornamelijk planten. Varieer.’

Ingrediënten voor 6 porties

 • 1 blik zwarte bonen (400g)
 • 1 blik kidney bonen (400g)
 • 1 blik witte bonen (400g)
 • 1 blik maïs (400g)
 • 1 grote rode paprika
 • 250g cherrytomaatjes
 • 1 kleine rode ui
 • 2 avocado’s
 • Sap van 2 limoenen
 • 100 ml olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • Handje koriander

Bereiding

Laat de bonen en maïs uitlekken. Snijd de paprika in reepjes, de ui in ringen, de knoflook fijn en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de avocado in stukjes en mix goed met het limoensap. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en zet ongeveer een uur in de koelkast alvorens het te serveren. En eet smakelijk!

food-01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s