Sandwiches met BBQ-jackfruit en avocadosalade

Onrijpe jackfruitstukjes zien er misschien niet heel fantastisch uit, en het bevat ook alleen wat suiker en vezels, maar als je het marineert en bakt is het fantastisch! Door de vlezige structuur en het feit dat het de smaak van de marinade goed aanneemt is dit qua smaak een ideale vervanging voor vlees (qua voedingswaarde alleen dan weer niet). In plaats van een broodje pulled pork maakte ik daarom deze sandwich met daarop een salade met avocado, witte kool en wortel met een dressing van citroensap met daar bovenop de gemarineerde jackfruit en nog wat BBQ-saus. Erg goed, en lekker makkelijk!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 volkoren broodjes of 4 plakken brood

BBQ-jackfruit

  • 1 blik jackfruit (onrijp, in brine; te koop bij de Aziatische supermarkt en tegenwoordig ook bij Albert Heijn)
  • 1/2 blik kidneybonen
  • 90 ml BBQ-saus + extra voor op je sandwich
  • 1 kleine ui, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • zout en peper naar smaak

Avocado-coleslaw

  • 1/2 rijpe avocado
  • 75 g wortel, geraspt
  • 75 g witte kool, in dunne reepjes
  • 15 ml agave/ahornsiroop
  • sap van 1 citroen
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Giet en spoel de jackfruit af en voeg dan de suiker en alle kruiden en specerijen toe en mix goed. Fruit vervolgens de ui in een koekenpan in wat olie en voeg na enkele minuten de knoflook toe. Bak deze ook even kort mee en bak dan ook de jackfruit zo’n 2-3 minuten. Voeg hier de BBQ-saus aan toe, roer weer goed door en laat zo’n 20 minuten sudderen. Als het teveel uitdroogt, voeg dan wat water toe.

Terwijl de jackfruit met de minuut lekkerder wordt prak je de avocado fijn en voeg je hier de agave/ahornsiroop, het citroensap en de zout en peper aan toe. Roer hier de wortel en witte kool doorheen en zet nog een kwartiertje in de koelkast.

Als de jackfruit bijna klaar is, giet dan de kidneybonen af en laat deze nog een paar minuten meesudderen zodat ze goed warm zijn.

Serveer vervolgens door eerst een dikke laag van de avocado-coleslaw op het broodje te smeren, hier de jackfruit op te leggen en dit af te toppen met wat BBQ-saus. Eet smakelijk!

Plaats een reactie