Linzenburger met srirachamayonaise

Morgen begint de nationale week zonder vlees, altijd goed die initiatieven om mensen bewuster te maken van de impact van vlees. Vooral zonder opgeheven vingertje laten zien dat je vrij gemakkelijk zonder vlees heel lekker kan eten, want uiteindelijk is het enige argument om wél vlees te eten de smaak. En smaak, dat kan ook zonder vlees, en zelfs zonder vis, zuivel en eieren. En er is nu eenmaal niemand die nee kan zeggen tegen een goede burger, daarom dus dit recept voor een heerlijke linzenburger met srirachamayonaise. De smaak van vlees zelf namaken blijft lastig (al zijn er zeker vleesvervangers die behoorlijk dicht in de buurt komen), maar een goede vega(n) burger met bite, textuur en een rijke smaak is altijd genieten. Zeker met lekker pittige srirachamayonaise, avocado en tomaat op een bedje van frisse sla. En als je de moeite niet wil doen, koop dan iets uit het enorme aanbod van vleesvervangers, ook lekker én in de bonus komende week! Want hoe lekker je vlees ook vindt, een dagje zonder zou iedereen moeten kunnen. Beter voor het milieu, dieren(welzijn) en jezelf. Friet is ook lekker, maar dat eet je ook niet elke dag. Dus maak deze burger (of uiteraard een ander gerecht zonder vlees) en doe ook mee aan de nationale week zonder vlees! Of zoals Arjen Lubach het treffend verwoordt: team iets minder vlees!

Ingrediënten voor 4 flinke burgers

Burger
 • 200 g ongekookte linzen
 • 50 g rozijnen
 • 150 g havermout
 • 75 g walnoten
 • 2 el ketchup
 • 2 tl komijn
 • 2 tl paprikapoeder
Srirachamayonaise
 • 2 tl citroensap
 • 1 el srirachasaus (of een andere hete saus)
 • 5 el (vegan) mayonaise (bijvoorbeeld Remia mayolijn)
Broodje en toppings
 • 4 broodjes naar keuze
 • Sla
 • 4 tomaten
 • 2 avocado’s
 • 4 sjalotjes

Benodigdheden

 • Staafmixer
 • Koekenpan

Bereiding

Kook de linzen 25 minuten en maak ondertussen de mayonaise door alle ingrediënten goed met elkaar te mengen. Giet de linzen vervolgens af en meng met de havermout, mix kort met de staafmixer en laat 5 – 10 minuten staan zodat de havermout het vocht van de linzen opneemt. Voeg dan de rozijnen en fijngehakte walnoten toe samen met de kruiden en de ketchup. Mix wederom kort met de staafmixer en verdeel in vieren. Kneed hier burgers van en bak kort in wat olie in de pan samen met de in ringen gesneden sjalotjes.

Serveer vervolgens door het onderste deel van het broodje te beleggen met de sla, avocado, tomaat, de linzenburger, de srirachamayonaise en de gebakken sjalottenringen. Doe daarop het bovenste deel van het broodje en eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s