Vegan ‘chorizo’ seitan

De vraag der vragen blijft natuurlijk ‘of je worst lust?’. En het antwoord daarop is uiteraard ja. En hoewel je best wel prima nepworst kunt kopen is zelf maken natuurlijk altijd beter. En welke worst is er nu beter om na te maken dat een lekker pittige Spaanse chorizo: rood, heet en lekker stevig! Als basis voor de worst gebruik ik in dit recept seitan, toch wel hetgeen wat de structuur van vlees vrij goed benadert. Goed gekruid en met wat rijst en maïzena voor de stevigheid plus sojasaus voor de umamismaak levert dan deze heerlijke vegan chorizo op. Ik at de chorizo samen met een lekkere coucoussalade met paprika, zongedroogde tomaat, gegrilde courgette en wat rozijnen; afgetopt met wat munt en pijnboompitten en geserveerd met heerlijke muhammara.

Ingrediënten voor 8 worstjes

 • 320 g tarwegluten
 • 500 ml water
 • 2 el edelgistvlokken
 • 1 el maïzena
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 2 tl cayennepeper
 • 1 el komijn
 • 1 el oregano
 • 1 el venkelzaad
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 3 el gekookte zilvervliesrijst
 • 3 el sojasaus
 • 2 el olijfolie
 • 1 el tomatenpuree

Benodigdheden

 • Twee kommen (een voor de droge, een voor de natte ingrediënten
 • Stoommandje en pan met kokend water
 • Grillijzer/grillpan/koekenpan
 • Olijfolie

Bereiding

Mix de tomatenpuree, olijfolie en de sojasaus met het water in de ene kom en mix de rest van de ingrediënten in de andere kom. Voeg nu de natte ingrediënten bij de droge en kneed tot een deeg. Verdeel het deeg in 8 porties en rol in de vorm van een worst.

Doe de worsten in het stoommandje en zet op de pan met kokend water. Laat deze vervolgens voor 30 minuten stomen, terwijl je de worsten halverwege omdraait. Als je geen stoommandje hebt kun je ook een vergiet gebruiken. Let er dan wel op dat deze niet smelt op de pan.

Laat de worsten vervolgens eerst afkoelen. Als ze afgekoeld zijn smeer ze dan in met wat olijfolie en grill ze voor zo’n 5 minuten aan beide kanten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s