Ethiopische Misir Wat & Abesha Gomen

Kenianen en Ethiopiërs zijn de snelste lange-afstandslopers, in de top-100 van snelste marathonlopers staan namelijk maar liefst 49 Kenianen en 41 Ethiopiërs. Het gaat regelmatig over hun genetische voordelen en lichaamsbouw, het trainen op hoogte en hun enorm sterke mentale kracht. Het gaat echter maar weinig over hun dieet. En hun dieet zit vol met voedingsstoffen. Niet per se omdat ze weten dat dit heel gezond is, maar omdat het eten, net zoals in veel landen waar nog veel armoede is, simpel, maar voedzaam is. Boordevol peulvruchten en groene bladgroenten, veel kruiden en natuurlijk Ugali (maïsmailpap) in Kenia en Injera (‘pannenkoek’ van gegist teffmeel) in Ethiopië voor de koolhydraten. Daarnaast eten ze af en toe wat vlees en drinken ze wat melk, maar dit is een luxeproduct, en zeker niet voor iedereen standaard.

Het mooie is dat zowel Keniaans als Ethiopisch eten niet alleen heel voedzaam, maar ook enorm lekker is. Veel stoofgerechten, met veel kruiden en dus veel smaak. Daarom dit (bijna helemaal Ethiopische) recept voor Misir Wat (of Misir Wot), een linzenstoofpotje, en Abesha Gomen, een gerecht gemaakt met ‘collard greens’, een koolsoort, maar in deze versie met spinazie. En dat geserveerd met Libanees platbrood in plaats van Injera. Injera zelf maken kan wel, maar moet meer dan een dag gisten (en je moet eerst teffmeel vinden). Kortom, zo wordt het recept een stuk simpeler. Nu nog hopen dat je er net zo snel van gaat lopen als de Ethiopiërs.

Ingrediënten voor 4 personen

Misir Wat

 • 75 gram margarine
 • 1 tl oregano
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl korianderzaad
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 300 g rode linzen
 • 1 L water
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 6 tomaten, in stukjes gesneden
 • 2 grote uien, fijngesneden
 • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 140 g tomatenpuree
 • 2 el berberakruiden (te vinden bij o.a. de Albert Heijn)

Abesha Gomen

 • Margarine om in te bakken
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 2 rode uien, fijngesneden
 • 2 chilipepertjes, fijngesneden
 • 1 cm gember, fijngesneden
 • pepertjes naar smaak
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 200 ml water
 • 450 g spinazie
 • 1 el berberakruiden

 

 • Libanees platbrood (bij de Aldi hebben ze zelfs een volkoren variant!)

Bereiding

Smelt de margarine in een (bij voorkeur) stoofpan en doe daar alle kruiden (behalve de berbera) doorheen. Laat 10 minuten op laag vuur meegaren, maar let goed op dat het niet aanbrandt. Fruit vervolgens de ui zo’n vijf minuten en voeg dan de berberakruiden, knoflook, tomaat en linzen toe. Bak deze zo’n 5 minuten mee en doe vervolgens de bouillonblokjes en het water erbij. Laat dit nu zo’n 15-20 minuten sudderen op laag vuur.

Terwijl de Misir Wat aan het garen is, fruit je in een andere pan de ui in wat margarine. Na een paar minuten voeg je de pepertjes, gember en knoflook toe en bak je deze ook even kort mee. Doe de spinazie in de pan en laat dit slinken. Giet vervolgens het water erbij en voeg het bouillonblokje en de berberakruiden toe. Laat dit zo’n 10 minuten sudderen en giet dan het overtollige vocht af.

Warm het Libanees platbrood even kort op in een pan of in de magnetron en serveer met de Abesha Gomen en de Misir Wat. Eet Smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s