Vegan volkorenkrentenbollen

De krentenbol, altijd lekker! De combinatie van het zachte bolletje met de sappige krenten maakt dit altijd lekker als tussendoortje of gewoon bij de lunch of het ontbijt. Alleen, krentenbollen zijn niet vegan (want gemaakt met melk) en ze zijn niet echt gezond (want gemaakt van bloem). Dit recept is nog steeds niet enorm gezond (want met suiker en vegan boter), maar met de toevoeging van volkorenmeel in ieder geval gezonder dan de krentenbollen uit de supermarkt. En ze zijn vegan! Het maken kost wel wat tijd, omdat het deeg moet rijzen, maar de pure bereidingstijd valt heel erg mee. Ideaal om te maken als je toch thuis andere dingen aan het doen bent, maken dus!

Ingrediënten

  • 175 gram rozijnen of krenten
  • 125 gram bloem
  • 125 gram volkorenmeel
  • 25 gram plantaardige boter (ik gebruikte Flora Plant Ongezouten)
  • 150 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 3 gram zout
  • 3 el witte basterdsuiker
  • Zonnebloemolie om in te vetten

Bereiding

Kook water en wel de krenten/rozijnen voor ongeveer een kwartier. Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en verwarm de melk. Let op: verwarm de melk maar een klein beetje (tot 30 of 35 graden), anders wordt de gist inactief. Als de melk is opgewarmd los je hierin de suiker en de gist op.

Meng de bloem en het volkorenmeel met het zout en de plantaardige boter. Doe hier het melkmengsel bij. Kneed met een deeghaak voor zo’n 10 minuten of met de hand voor een minuut of 20. Doe het deeg in een kom en dek af met een theedoek. Laat een kwartier staan.

Rijzen (1). Vet nu een kom in met wat zonnebloemolie en vet ook het deeg heel lichtjes in. Zet de kom met een theedoek erover op een warme plek en laat een uur rijzen totdat het deeg ongeveer twee keer zo groot is geworden. Meng dan de krenten/rozijnen erdoor. De makkelijkste manier is om het deeg uit te rollen, hier een deel van de krenten/rozijnen tussen te leggen, dit dubbel te vouwen en de krenten/rozijnen hier doorheen te kneden. Herhaal dit tot alle krenten in het deeg zitten.

Rijzen (2). Verdeel het deeg in zessen of achten. Maak er bolletjes van en dek af met wat (ingevet) keukenfolie. Laat wederom een uur rijzen totdat ze nogmaals in volume zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg hier de bolletjes in en bak voor zo’n 15 minuten. Haal ze eruit en bestrijk eventueel met nog een beetje plantaardige boter. Laat ze dan afkoelen op het rek.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s