Seitan saté

Er gaat geen dag voorbij dat ik geen pindakaas eet, ze zijn ieder geval op zijn minst bijzonder zeldzaam. Er gaat elke ochtend een flinke lepel door mijn havermout, ik eet het als tussendoortje op rijstwafels, als snack met gedroogde dadels of vijgen en natuurlijk op brood. Bij het avondeten is de beste manier om het te eten uiteraard in de vorm van satésaus en hoe kun je daar beter van genieten dan met satéstokjes. Ik heb deze al eerder gemaakt van gemarineerde tempeh en jackfruit, maar laatst at ik in Utrecht bij Waku Waku bijzonder lekkere satéstokjes op basis van Seitan. Vandaar hier een recept voor seitan (een prima vleesvervanger qua structuur en smaak op basis van tarwegluten) met zelfgemaakte satésaus. Heerlijk om te combineren met zilvervliesrijst, sperzieboontjes, wortel en paprika.

Seitan

 • 280 g tarwegluten
 • 360 ml groentebouillon
 • 2 el sojasaus
 • 4 el (100%) pindakaas
 • 2 el edelgist
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 2 teentjes knoflook, geperst

Satésaus

 • 5 goedgevulde el (100%) pindakaas
 • 500 ml kokosmelk
 • 3 el ketjap manis
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 tl gemalen korianderzaad
 • 2 tl sambal
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 cm gember, fijngesneden
 • Olie

Benodigdheden

 • Oven
 • Overschaal bekleed met bakpapier
 • Grillijzer of grillpan
 • Satéprikkers
 • Pan voor de satésaus

Bereid de bouillon en laat deze afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Meng na het afkoelen de bouillon met de overige ingrediënten voor de seitan behalve de tarwegluten. Voeg daarna de gluten toe en kneed tot een deeg. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van zo’n 3 – 4 cm en leg deze in de ovenschaal en zet deze 30 minuten in de oven. Draai de seitan halverwege nog even om.

Haal de seitan uit de oven en snijd deze in blokjes en prik deze op de satéprikkers om er satéstokjes van te maken. Grill ze vervolgens zo’n 10 minuten in de grillpan of onder het grillijzer, terwijl je ze af en toe omdraait. Maak ondertussen de satésaus door eerst de sjalotjes, knoflook en de gember te fruiten in wat olie en vervolgens de kokosmelk en pindakaas toe te voegen. Roer goed door tijdens het verwarmen zodat de satésaus niet aankoekt en de pindakaas goed mengt. Als de satésaus ingedikt is voeg je ketjap, sambal en de kruiden toe. Roer nog een keer goed door en serveer de satéstokjes met de satésaus.

Eet smakelijk!

 

 

3 Comments on “Seitan saté

 1. Wat een ontzettend goed recept! Ik heb nog nooit seitan gebakken, wel gekookt maar dan wordt het zo rubberachtig. Iedereen was heel enthousiast over deze saté! Complimenten!

  Like

  • Ik vergat nog te zeggen dat ik wel nog wat gemalen komijn en koriander en een lepel bruine miso door de bouillon heb gedaan 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s