Linzen-boekweitsalade met citroendressing

Met dit lenteweer denk je natuurlijk maar aan een ding: linzen! Alhoewel lente en linzen wel lekker allitereren is dat misschien toch niet de meest logische associatie. Echter is deze salade door de frisse dressing op basis van citroen toch een heerlijk lente-achtig (waarom kun je wel zomers of winters zeggen, maar geen lentes?) bijgerecht of als goedgevulde maaltijdsalade. Daarnaast word ik altijd blij van linzen. Een weetje over mezelf, voordat ik ooit ook maar een linze (ja dat is het enkelvoud) had gegeten, had ik op de een of andere manier het idee dat ik ze enorm lekker vond. En dat bleek ook zo te zijn, daarom stop ik ze dan ook in heel veel gerechten, van goedgevulde soepen tot een veganistische variant op bolgonesesaus. Daarnaast zijn er weinig groenten te bedenken die een hogere dichtheid aan voedingsstoffen hebben. Een goede bron van onder andere van koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B1, B6 en B11 en ijzer, mangaan en fosfor. Kortom, geen reden om deze salade niet te eten!

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

Dressing
 • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
 • 60 ml citroensap (ongeveer 2 medium citroenen)
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl agavesiroop/esdoornsiroop/honing
 • 1 el olijfolie
 • 1/4 tl zout
 • Gemalen peper, naar smaak
Salade
 • 500 g gekookte linzen (zelfgekookt of uit blik)
 • 225 g boekweit (of een ander (pseudo-)graan, zoals bulgur, quinoa of couscous)
 • 1 blik kikkererwten (~240 gram)
 • 5 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
 • Fijngesneden verse dille en munt, ongeveer 4 eetlepels
 • 100 g verse spinazie, fijngesneden
 • Cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding

Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel na het koken even af met koud water. Mix de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom. Doe in een grote kom alle ingrediënten voor de salade en giet hier de dressing overheen. Mix de salade dan nog even goed om de dressing te verspreiden. Laat voor de beste smaak een uurtje staan voor het serveren. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s