Vegan kapsalon & #demooiste

De marathon. Steevast de eerste vraag die ik krijg als ik in een gesprek vertel dat ik vrij fanatiek hardloop is altijd of ik dan ook marathons loop. Elke keer weer leg ik dan uit dat ik juist kortere afstanden loop. Eerst de 800 en de 1500, nu wat meer gericht op de 1500 – 5000m. Afgewisseld met crossen, 5 en 10 km op de weg en als langste afstand een halve marathon. Veel beginnende lopers zijn ook alleen maar gefocust op die afstand; het moet altijd langer, met als ultiem doel die marathon. Sneller worden op kortere afstanden, strijden tegen elkaar op baan of alles eruit persen in vijf luttele kilometers, het heeft toch allemaal net wat minder aantrekkingskracht blijkbaar. Maar ja, uiteindelijk begrijp ik ze wel. Die marathon, het blijft toch een magische afstand. Het is zo ver, 42 km en 195 meter. De snelste loper ter wereld heeft er al meer dan twee uur voor nodig en voor ons gewone stervelingen zijn er de ‘magische’ grenzen van 2.5, 3 of 4 uur.

Kortom, ik had besloten om me er ook maar eens aan te wagen. De afgelopen twee winters ben ik van een 800-1500m loper omgevormd in een kilometervreter (al heb ik altijd al veel liefde gehad voor het maken van meters) en ik maakte van dichtbij de marathonvoorbereiding mee van de lopers die ik train (bij GewoonLekkerRennen) en de lopers met wie ik train. En vooral die voorbereiding sprak me aan. Meters maken, afzien, genieten van de kilometers, ze de volgende dag vervloeken. Trainingen die zo lang duren dat je je afvraagt of dit intervals zijn of een uit de hand gelopen lange duurloop (maar dan op een wat pittiger tempo). En dan de volgende dag weer. ’s ochtends voor het werk, ’s avonds na het werk, heel veel meters maken. Hoewel dit niet voor iedereen even aanlokkelijk klinkt, klonk dit voor mij als muziek in de oren. Dus het plan is debuteren op de marathon in Eindhoven in oktober. Net voor mijn 30e, toch eens kijken hoe dat is zo’n marathon.

Maar… toen was er ook nog Rotterdam. En aangezien ik ook afgelopen winter genoeg kilometers heb gemaakt en ik toch in Rotterdam zou gaan kijken, kon ik ‘m natuurlijk net zo goed lopen. Wel rustig aan, op duurlooptempo, maar wel die 42 km en 195 meter lopen. De afstand ervaren, drinken en gelletjes eten tijdens een wedstrijd, maar bovenal genieten. Dit bleek uiteindelijk toch lastig en zo ging het een stuk harder. Maar  genieten dat was het, wat een sfeer, wat een publiek. Ik heb nu al zin in 13 oktober. Dan voor het echie.

En om het uitlopen van mijn eerste marathon te vieren een recept voor een vegan versie van de Rotterdamse klassieker: de kapsalon. Met shoarma gemaakt van oesterzwam, gegrilde frietjes, homemade knoflooksaus en een vegan kaussaus met wat appetijtelijke groentjes ter garnering. Een marathonwaardig feestmaal dus!

Ingrediënten

Oesterzwamshoarma
 • 150 g oesterzwammen
 • 1 el olijfolie
 • 1 el sojasaus
 • 1/4 tl knoflookpoeder
 • 1/4 tl uienpoeder
 • 1 el shoarmakruiden
 • 1/2 tl cayennepeper
Knoflooksaus
 • 2 el Remia Mayolijn of andere vegan mayonaise
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl citroensap
Kaassaus
 • 30 g cashewnoten
 • 2 el water
 • 2 el edelgistvlokken
 • Snufje zout
Overige ingrediënten
 • 2 aardappels
 • 1 paprika
 • Alfalfa/kiemgroenten
 • Augurk
 • 2 steeltjes bosui
 • 1 tl zwarte sesamzaadje
 • 1 el sambal oelek
 • Veldsla

Benodigdheden

 • Oven
 • Bakplaat met bakpapier
 • Ovenschaal
 • Grillijzer/grillpan
 • Olijfolie
 • Blender/keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Trek ondertussen de oesterzwammen uit elkaar met een vork en droog ze goed met een theedoek. Mix vervolgens met de kruiden, de sojasaus en de olijfolie. Leg de gemarineerde oesterzwammen op een bakplaat met bakpapier en doe 20 minuten in de oven.

Snijd de aardappels in frietjes en grill deze ook zo’n 20-30 minuten (keer halverwege om). Snijd ook de paprika in reepjes en grill deze zo’n 10 minuten.

Doe alle ingrediënten voor de kaassaus in de blender of de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Meng vervolgens ook alle ingrediënten voor de knoflooksaus.

Snijd nu augurk in plakjes en de bosui fijn. Leg vervolgens in de ovenschaal een laag sla, dan de gegrilde frietjes en giet daar de kaassaus overheen. Leg daar bovenop de oesterzwamshoarma en de gegrilde paprika. Zet dit nog een paar minuten in de oven op de grillstand. Rooster ondertussen kort de zwarte sesamzaadjes. Garneer daarna alles met de knoflookmayonaise, sambal, bosui, augurk, alfalfa en het sesamzaad. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s