Stevige bonenburger voor op de BBQ

Als er ding is wat ik vaak zelf maak is het wel een bonenburger. Het doel is om de perfecte combinatie te vinden van bonen, granen en noten om de beste vegaburger te maken. De eerste burgers die ik maakte bestonden voornamelijk uit bonen en waren totaal niet stevig. Gecombineerd met bijvoorbeeld rijst, quinoa of havermout zorgt voor veel meer stevigheid en noten (vooral walnoten) zorgen voor wat extra bite.  Verder is wat umamismaak erg belangrijk. Dit kan met wat sojasaus of – in dit geval – met champignons. Ketchup of tomatenpuree zorgt voor wat extra smeuïgheid en wat gefruite ui, knoflook en kruiden geven die extra smaak. Het resultaat is deze burger van zwarte bonen, zilvervliesrijst, walnoten en champignons. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke burger die ook nog erg stevig is en dus niet uit elkaar valt, ook niet op de barbecue*. Genieten dus!

*Pin me er niet op vast

Ingrediënten voor 10 burgers

 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 4 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
 • 250 gram champignons, in kwarten gesneden
 • 200 gram walnoten
 • 2 blikken zwarte bonen van 400 gram
 • 200 gram zilvervliesrijst, ongekookt
 • 50 gram havermout
 • 100 ml ketchup
 • 2 el gerookt paprikapoeder
 • 2 el komijnpoeder
 • 2 el oregano
 • 1 el chilipoeder
 • Zwarte peper

Benodigdheden

 • Olie om in te bakken
 • Koekenpan
 • Staafmixer
 • Kom

Bereiding

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat na het afgieten een halfuurtje rusten. Giet de zwarte bonen af en spoel goed af, doe deze met de havermout, walnoten en ketchup in een kom.

Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook en voeg de champignons toe. Laat zachtjes bakken totdat de chamoignons het grootste deel van hun vocht hebben verloren en voeg dan de kruiden toe. Bak nog kort door en doe deze bij de andere ingrediënten in de kom. Voeg ook de rijst toe en roer even door met een vork. Mix dan kort met een staafmixer. Mix niet te lang, het hoeft geen puree te worden. Kneed er dan ballen van en druk deze plat om de burgers te vormen.

Bak de burgers vervolgens in de pan zo’n 5 minuten aan beide kanten in een klein beetje olie, of leg ze lekker op de grill of de barbecue. Serveer vervolgens op een (volkoren) broodje met wat saus, sla of verse spinazie metgebakken champignons . Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s