Andijviestamp met champignonjus

We zitten midden in de winter, het is koud en door de avondklok is elke avond een avond om lekker binnen op de bank te zitten. Wat past daar beter bij dan een heerlijke stamppot? Nou, déze heerlijke stamppot. Ik ben zelf niet echt fan van stamppot, maar als ik moet kiezen, dan kies ik altijd voor andijviestamp. Het lastige aan stamppot is alleen dat het vaak lekker wordt dóór het vlees. De spekjes en de rookworst of de gehaktballen geven de smaak, net als een goede jus. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg verkrijgbaar om een erg waardige vegan versie te produceren. Zo zag ik ergens op het wereldwijde web de tip voorbijkomen dat de vegan gehaktballen van de Jumbo een aanrader zijn. En ik kan zeggen dat dat niet gelogen is, een van de beste die ik tot nu toe heb geproefd. Met daarbij wat zongedroogde tomaten, gebakken champignons en een heerlijke jus van champignons creëer je genoeg umami voor een smaakvolle hap oud-Hollandse heerlijkheid met een – letterlijk en figuurlijk – vegan sausje.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 400 g champignons
 • 600 g kruimige aardappelen
 • 400 g andijvie
 • 1 el sojasaus
 • 1/2 liter groentebouillon
 • 1 el maïzena
 • handje zongedroogde tomaten
 • vegan gehaktbal (deze van de Jumbo zijn een aanrader)
 • margarine om in te bakken

Benodigdheden

 • Steelpan
 • Kookpan
 • Koekenpan
 • Staafmixer

Bereiding

Breng een pan water aan de kook een kook hierin de aardappels 15-20 minuten totdat ze gaar zijn.

Snijd ondertussen de helft van de champignons in kleine stukjes en de andere helft in plakjes. Pak een klein pannetje en verhit hier een flinke klont margarine. Laat smelten en voeg dan de kleine stukjes champignons toe en bak voor zo’n 10 minuten. Voeg vervolgens de groentebouillon en de sojasaus toe en laat een kwartiertje pruttelen.

Verhit nu wat margarine in een koekenpan en bak hierin de gehaktballen en de champignons. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten in dunne plakjes. Als de aardappels bijna gaar zijn en de gehaktbal en de champignons goed gebakken roer dan de maïzena door de champignonjus heen en laat het even indikken.

Prak nu de aardappels fijn en roer de andijvie erdoorheen. Serveer met de champignonjus, de gebakken champignons, de zongedroogde tomaten en met de gehaktbal. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s