Bananen-havermoutpannenkoeken

Het beste ontbijt. Dat is eigenlijk beschrijving genoeg. Dus daar laat ik het bij, hier het recept!

Ingrediënten voor 4 kleine of 2 grote pannenkoeken

  • 1 rijpe banaan
  • 90 gram havermout
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el lijnzaad

Toppings

  • (soja)yoghurt
  • Bosbessen
  • Rozijnen
  • Noten

Bereiding

Mix de banaan, havermout, bakpoeder, lijnzaad en melk in een blender of met een staafmixer. Verwarm een beetje olie en bak daar vervolgens de pannenkoeken in. Meer is het niet, een kind kan de was doen. Top vervolgens met alle toppings en geniet ervan!

 

Naanpizza met hummus en pompoen

Pizza zonder kaas en tomatensaus, is dat nog wel pizza? Het is in ieder geval wel erg lekker! De bodem zelf maken is ook makkelijk, in plaats van een standaard bodem die moet rijzen maakte ik een bodem van naan. Met slechts drie ingrediënten (en wat kruiden) zo klaar. Daarna getopt met hummus – want hummus is nooit een slecht idee – en gegrilde pompoen, verse spinazie en paprika.

Ingrediënten

Naanbodem

  • 75g volkoren tarwemeel
  • 60g (soja)yoghurt
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el oregano

Toppings

  • Hummus naar keuze (ongeveer 50-60 gram)
  • 150g pompoen (ik gebruikte kabucha pompoen)
  • 35g versie spinazie
  • Halve paprika
  • Chilivlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en schil de pompoen en snijd in stukken. Grill deze vervolgens zo’n 30 minuten of tot ze gaar zijn in de oven.

Meng het meel, het bakpoeder en de oregano met de yoghurt en kneed tot een stevig deeg. Rol dit vervolgens uit tot een pizzabodem en doe deze 10 minuten in een oven bij 180 graden (en keer halverwege om) of bak kort in een pan aan beide kanten.

Smeer de hummus op de naanbodem en top met de spinazie, pompoen, paprika en chilivlokken en eventueel nog wat Italiaanse kruiden. Doe deze nog zo’n 5 minuten in de oven en eet smakelijk!

Knolselderijsoep met verse tijm en walnoten

Knolselderij is niet de meest sexy groente, maar wel erg lekker! En zeker in deze soep waarin de smaak van de knolselderij perfect pas bij de verse tijm en geroosterde walnoten. En dan is dit gerecht ook nog heel makkelijk!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 knolselderij, geschild en in stukjes gesneden
  • 1L groentebouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 50g walnoten
  • 200 ml kokosmelk of (soja)kookroom
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • Olijfolie

Bereiding

Bak de knolselderij, 4 van de takjes tijm, knoflook en ui voor 10 minuten. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe en kook tot de knolselderij zacht is (ongeveer 20 min.). Haal de laurierblaadjes eruit en mix vervolgens met een staafmixer, en garneer met de kokosmelk, de tijmblaadjes van het laatste takje en de geroosterde walnoten.

Pompoen-linzensoep

Als de pompoenen overal in de aanbieding zijn en je er inmiddels een stuk of 5 hebt liggen, dan is het tijd voor pompoensoep! Ik gebruikte voor dit recept een hokkaido pompoen, maar uiteraard kan het ook met een andere pompoen, al heeft deze wel de minst vezelige structuur en een lekkere noot-achtige smaak. Daarnaast kun je de schil gewoon eten, dus dat scheelt een hoop moeite. En dan is het recept al supersimpel!

Ingrediënten voor 4-6 porties

  • 1 hokkaido pompoen
  • 300g rode linzen
  • 1L groentebouillon
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gerookt paprikapoeder, komijn en korianderzaad
  • Olie
  • Pompoenpitten

Bereiding

Snijd de pompoen in stukken. Fruit de ui in de olie en bak vervolgens de pompoen, linzen, knoflook en de kruiden voor zo’n 5 minuten. Voeg dan de bouillon toe en laat zo’n 20 minuten sudderen tot de pompoen zacht is. Mix de soep met een staafmixer en garneer met de geroosterde pompoenpitten. Eet smakelijk!

 

Rode bietenfalafel

Kikkerertwten, je kan het bijna aan elk gerecht toevoegen, je kan ze grillen en als snack eten en je kan ze natuurlijk gebruiken als basis voor een vegetarische burger. Maar het beste wat je van kikkererwten kan maken blijft natuurlijk falafel. En aangezien ik ook nog rode bieten had liggen een recept voor rode bietenfalafel.

Het recept is gebaseerd op een recept van Minimalist Baker waar ik de bieten aan heb toegevoegd. Het is lekker simpel en de falafel kom natuurlijk het best tot zijn recht in een goedgevulde wrap of gewoon als snack met wat hummus (oké, misschien is dat het beste wat je van kikkererwten kan maken).

Ingrediënten voor 16 falafelballetjes

  • 2 blikken kikkererwten
  • 1 rauwe rode biet, geschild en geraspt
  • 15g koriander (of peterselie), fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 2 tl ras el hanout (of 1.5 tl komijn en een 0.5 tl gemalen korianderzaad)
  • 2 el sesamzaad
  • Peper naar smaak
  • ~20g havermout

Bereiding

Giet de blikken kikkererwten af en schil en rasp de rode biet. Meng de kikkererwten en de rode bietenrasp vervolgens met de koriander, ui, knoflook, de sesamzaadjes en de kruiden. Doe dit in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar of gebruik een staafmixer. Voeg dan telkens wat havermout toe totdat het mengsel niet te vochtig is en je er makkelijk stevige balletjes van kan draaien.

Draai 16 balletjes van het mengsel en druk je lichtjes plat. Bak vervolgens in een koekenpan met wat olie tot ze goudbruin zijn (ongeveer 5 min) en serveer met hummus of stop ze lekker in een wrap. Eet smakelijk!

Vegan bananenbrood

Dit is mijn all-time favoriete pre-race food. Voor (en na) bijna elke wedstrijd eet ik wel een stuk bananenbrood. Snel verteerbaar, lekker en te bewaren in de diepvries. Ik bak altijd een flink brood, snijd het in stukken en dan pak ik een paar stukken mee voor de wedstrijd. En met een beetje geluk zijn ze dan ontdooit.

Naast dat het supersimpel is om te maken, kun je er vrijwel alles instoppen. Hier het basisrecept, maar laat je vooral niet in de wegstaan om er vanalles bij te gooien. Ik doe er meestal bevroren bessen in zoals frambozen, bosbessen of bramen, of ander fruit zoals appel of peer. Verder zou doe ik er noten, zaden en pitten, dadels en eventueel (vegan) eiwitpoeder in. Op de foto een bananenbrood voor de wintermaanden met chocoladepepernoten en cocoanibs!*

Ingrediënten

  • 4 rijpe bananen
  • 250g havermeel (havermout even in de blender en je hebt havermeel!) of (volkoren) tarwemeel
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 el appelciderazijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 el olie (zonnebloem/kokos, kan allemaal)
  • Fruit/noten/zaden/pitten/chocola/pindakaas/eiwitpoeder/pepernoten

Bereiding

Prak de bananen fijn in een grote kom en voeg het meel toe. Doe in een klein schaaltje de baking soda en appelciderazijn bij elkaar zodat het gaat schuimen. Meng dan met de banaan en het meel en voeg de kaneel toe. Doe alle extra ingrediënten erbij en giet in een bak- of cakevorm. Zet het zo’n 45 minuten in een oven bij 180 graden en test even met een satéprikker of het bananenbrood gaar is.

bananenbrood3-01

*Voor het chocoladepepernotenbananenbrood (dat is nog eens een woord) deed ik 60 gram chocoladepepernoten en 2 el cacoanibs in het beslag en nog wat extra als topping.

Semi-healthy pindakaas granola bars

Voor pindakaas kan je me altijd wakker maken, dus als ergens pindakaas in zit ben ik meteen om. Daarom deze granola bars, met pindakaas dus. Supereasy en lekker om de koolhydraten aan te vullen na een lange duurloop, want die zitten er veel in. En (best wel veel) suiker, van dadels en honing/agavesiroop, maar ja dat zijn ook gewoon suikers. Vandaar semi-healthy dus 😉

Ingrediënten

  • 90g granola + 40g havermout of 130g havermout
  • 100g grof gesneden amandelen
  • 200g dadels (ontpit)
  • 25g pompoenpitten
  • 1/4 cup/60 ml honing of agavesiroop
  • 65g 100% pindakaas

Bereiding

Rooster de havermout en/of granola samen met de amandelen en de pompoenpitten 10-15 min in de oven. Dit is niet per se nodig, maar geeft de granola bars net wat meer smaak. Snijd ondertussen de dadels fijn en kneed ze tot een bal. Verwarm vervolgens de honing/agavesiroop in een pannetje met de pindakaas.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en doe deze in een bakvorm bekleed met bakpapier. Druk deze goed aan tot een dikte van ~1 cm (meer mag ook). Zet vervolgens zeker een halfuur in de diepvries (al zal de koelkast waarschijnlijk ook werken) en snijd er dan repen van. Eet smakelijk!

gronala bars2-01

Quinoa-bietensalade met spinazie, avocado en pijnboompitten

De herfst is begonnen en op de een of andere manier associeer ik dat met rode biet. Maar aangezien de zomer nog niet heel lang geleden voorbij is, deze keer als ingrediënt in een frisse salade!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200g quinoa
  • 500g gekookte rode bieten
  • 400g bonen naar keuze (ik gebruikte capucijners)
  • 2 avocado’s
  • 300g verse spinazie
  • 40g pijnboompitten
  • 3 el appelciderazijn
  • 2 el limoensap
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 1 tl grove mosterd

Bereiding

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij ondertussen de rode bieten in reepjes en de avocado in blokjes. Bak de pijnboompitten in een pan tot ze bruin zijn en leg ze apart. Verwarm vervolgens de uitgelekte bonen in dezelfde pan en voeg de rode bieten, gekookte quinoa toe en meng alles door elkaar. Leg nu de spinazie om de borden, schep het quinoa-bonen-bietenmengels erover met daarover de avocado en pijnboompitten.

Meng vervolgens de appelciderazijn, het limoensap, de olijfolie, de honing/agavesiroop en de mosterd en giet over de salade. Eet smakelijk!

Spicy noodles

Sweat until you can sweat no more! Ik was iets te scheutig met de srirachasaus, dus de noodles waren lekker spicy, gelukkig kun je dit zelf naar smaak aanpassen. Veel groenten, gember, korianderzaad, paprikapoeder en bosui creëren in ieder geval een prima noodlegerecht!

Ingrediënten voor 4 personen – 30 minuten

  • 250g rijstnoodles
  • 1 kleine spitskool
  • 2 winterpenen
  • 2 paprika’s
  • 150g sperziebonen
  • 250g champignons
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 stengels bosui
  • Srirachasaus of chilisaus naar smaak
  • 3 el sojasaus
  • 2 cm gember
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • olie
  • Sesamzaadjes

Bereiding

Snijd de winterpenen julienne, de paprika en spitskool in reepjes, de bosui in ringen en de knoflook en gember fijn. Verwarm vervolgens wat olie in de pan en bak hierin kort de knoflook, bosui en gember en voeg dan de sojasaus, het korianderzaad, paprikapoeder, de wortel en de spitskool toe. Voeg ook de srirachasaus toe naar smaak. Laat dit zo’n 15 minuut zachtjes sudderen en roer af en toe door.

Kook dan de rijstnoodles volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg de champignons, sperziebonen en paprika toe en laat nog 8 minuten meebakken. Als de noodles gaar zijn, giet ze af en voeg ze toe aan de groenten. Meng alles goed door elkaar en serveer met de sesamzaadjes. Eet smakelijk!

 

 

Vegan parmezaanse kaas

Supereasy en behoorlijk dicht in de buurt qua smaak van ‘the real deal’. Dit recept voor vegan parmezaanse kaas komt van Minimalist Baker en heeft slechts vier ingrediënten. Edelgistvlokken zijn een inactieve gist en hebben een lichte kaassmaak en is verkrijgbaar in sommige supermarkten en uiteraard online. Met wat zout en knoflookpoeder voor de smaak en cashewnoten voor de structuur heb je zo een heerlijke topping voor je pasta, pizza of risotto!

Ingrediënten

  • 100g cashewnoten
  • 3 el (~10g) edelgistvlokken
  • 3/4 tl zout
  • 1/4 tl knoflookpoeder

Bereiding

Gooi alle ingredienten in een blender of keukenmachine en mix tot een fijn poeder, that’s all!