Vegan quiche met broccoli en zongedroogde tomaat

Quiche zonder ei, maar met eiwitten? Dat kan gewoon! Hier een recept voor de lente met een simpel zelf te maken bodem en een vulling op basis van cashewnoten. Daarnaast is de quiche lekker hartig met broccoli en zongedroogde tomaat. Het vraagt wel wat voorbereiding omdat de cashewnoten van tevoren moeten weken, maar door dit in kokend water te doen duurt dit al een stuk minder lang.

Ingrediënten voor 4 personen

Bodem
  • 175 g volkorenmeel
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie
  • 70 ml water
Vulling
  • 250 g cashewnoten (~10 uur geweekt in water, of 2 uur in kokend water)
  • 500 g broccoli
  • ~15 zongedroogde tomaten
  • 250 ml water
  • 1 el edelgistvlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el citroensap
  • 1 el verse oregano
  • 1 el verse tijm
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kala namak (optioneel)
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

  • Taartblik met een diameter van 20 cm
  • Bakpapier
  • Blender/keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix het volkorenmeel met het zout, de olijfolie en het water en kneed tot een deeg. Doe bakpapier in het taartblik en bekleed de bodem en de randen van het taartblik vervolgens met het deeg. Bak deze vervolgens voor 15 minuten in de oven.

Snijd roosjes van de broccoli en stoom of kook ze voor zo’n 7-8 minuten terwijl de bodem in de oven staat.

Doe dan de geweekte cashewnoten, de knoflook, het citroensap, de edelgist en de nootmuskaat en de cayennepeper in de blender/keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Het moet ongeveer de consistentie van hummus hebben. Voeg daarna de verse kruiden en het zout en de peper toe en roer ook de zongedroogde tomaten er doorheen.

Verspreid de vulling nu over de bodem en druk hier de broccoliroosjes in, zodat ze bijna volledig ondergedompeld zijn. Bak vervolgens de quiche voor 20-30 minuten in de oven, afhankelijk van hoe stevig je de quiche wil hebben. Laat de quiche daarna even afkoelen alvorens deze te snijden. Eet smakelijk!

 

Linzen-boekweitsalade met citroendressing

Met dit lenteweer denk je natuurlijk maar aan een ding: linzen! Alhoewel lente en linzen wel lekker allitereren is dat misschien toch niet de meest logische associatie. Echter is deze salade door de frisse dressing op basis van citroen toch een heerlijk lente-achtig (waarom kun je wel zomers of winters zeggen, maar geen lentes?) bijgerecht of als goedgevulde maaltijdsalade. Daarnaast word ik altijd blij van linzen. Een weetje over mezelf, voordat ik ooit ook maar een linze (ja dat is het enkelvoud) had gegeten, had ik op de een of andere manier het idee dat ik ze enorm lekker vond. En dat bleek ook zo te zijn, daarom stop ik ze dan ook in heel veel gerechten, van goedgevulde soepen tot een veganistische variant op bolgonesesaus. Daarnaast zijn er weinig groenten te bedenken die een hogere dichtheid aan voedingsstoffen hebben. Een goede bron van onder andere van koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B1, B6 en B11 en ijzer, mangaan en fosfor. Kortom, geen reden om deze salade niet te eten!

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

Dressing
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 60 ml citroensap (ongeveer 2 medium citroenen)
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl agavesiroop/esdoornsiroop/honing
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 tl zout
  • Gemalen peper, naar smaak
Salade
  • 500 g gekookte linzen (zelfgekookt of uit blik)
  • 225 g boekweit (of een ander (pseudo-)graan, zoals bulgur, quinoa of couscous)
  • 1 blik kikkererwten (~240 gram)
  • 5 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
  • Fijngesneden verse dille en munt, ongeveer 4 eetlepels
  • 100 g verse spinazie, fijngesneden
  • Cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding

Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel na het koken even af met koud water. Mix de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom. Doe in een grote kom alle ingrediënten voor de salade en giet hier de dressing overheen. Mix de salade dan nog even goed om de dressing te verspreiden. Laat voor de beste smaak een uurtje staan voor het serveren. Eet smakelijk!

Seitan saté

Er gaat geen dag voorbij dat ik geen pindakaas eet, ze zijn ieder geval op zijn minst bijzonder zeldzaam. Er gaat elke ochtend een flinke lepel door mijn havermout, ik eet het als tussendoortje op rijstwafels, als snack met gedroogde dadels of vijgen en natuurlijk op brood. Bij het avondeten is de beste manier om het te eten uiteraard in de vorm van satésaus en hoe kun je daar beter van genieten dan met satéstokjes. Ik heb deze al eerder gemaakt van gemarineerde tempeh en jackfruit, maar laatst at ik in Utrecht bij Waku Waku bijzonder lekkere satéstokjes op basis van Seitan. Vandaar hier een recept voor seitan (een prima vleesvervanger qua structuur en smaak op basis van tarwegluten) met zelfgemaakte satésaus. Heerlijk om te combineren met zilvervliesrijst, sperzieboontjes, wortel en paprika.

Seitan

  • 280 g tarwegluten
  • 360 ml groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 4 el (100%) pindakaas
  • 2 el edelgist
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Satésaus

  • 5 goedgevulde el (100%) pindakaas
  • 500 ml kokosmelk
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 2 tl sambal
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 cm gember, fijngesneden
  • Olie

Benodigdheden

  • Oven
  • Overschaal bekleed met bakpapier
  • Grillijzer of grillpan
  • Satéprikkers
  • Pan voor de satésaus

Bereid de bouillon en laat deze afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Meng na het afkoelen de bouillon met de overige ingrediënten voor de seitan behalve de tarwegluten. Voeg daarna de gluten toe en kneed tot een deeg. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van zo’n 3 – 4 cm en leg deze in de ovenschaal en zet deze 30 minuten in de oven. Draai de seitan halverwege nog even om.

Haal de seitan uit de oven en snijd deze in blokjes en prik deze op de satéprikkers om er satéstokjes van te maken. Grill ze vervolgens zo’n 10 minuten in de grillpan of onder het grillijzer, terwijl je ze af en toe omdraait. Maak ondertussen de satésaus door eerst de sjalotjes, knoflook en de gember te fruiten in wat olie en vervolgens de kokosmelk en pindakaas toe te voegen. Roer goed door tijdens het verwarmen zodat de satésaus niet aankoekt en de pindakaas goed mengt. Als de satésaus ingedikt is voeg je ketjap, sambal en de kruiden toe. Roer nog een keer goed door en serveer de satéstokjes met de satésaus.

Eet smakelijk!

 

 

Vegan Mac ‘n’ Cheese

Gisteren vond de Superbowl plaats en hoewel me dit niet heel veel kan schelen roept dat uiteraard wel de behoefte aan Amerikaans comfortfood op. Bij mij wel in ieder geval. En een van de klassieke Amerikaanse comfortfoods is natuurlijk Mac ‘n’ Cheese, oftewel macaroni verdronken in een vette kaassaus. Typisch Amerikaans en dat is typisch ook niet heel gezond of voedzaam en zeker niet veganistisch. Daarom dit recept waar de kaas vervangen wordt door een saus op basis van pompoen en cashewnoten met edelgistvlokken (ook bekend als nutritional yeast) voor een subtiele kaassmaak. Dit maakt het niet alleen gezonder, maar gecombineerd met wat kidneybonen, spinazie en volkoren pasta, ook erg voedzaam. De combinatie van peulvruchten en volkoren granen zorgt ervoor dat je goed zit qua eiwitten, terwijl de edelgist, spinazie en pompoen zorgen voor een enorme hoeveelheid aan B, C en A vitamines, en ijzer. En dan hebben we ook nog wat pompoenpitten voor wat extra mineralen en onverzadigde vetten. Comfortfood en een volwaardige maaltijd, wat wil je nog meer?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g pompoen in blokjes gesneden
  • 120 g ongezouten cashewnoten (4 uur geweekt in koud water of 1 uur in kokend water)
  • 1 blik kidneybonen
  • 80 ml plantaardige melk
  • 300 g (volkoren) macaroni
  • 60 g edelgist (= 12 el = 3/4 cup)
  • 1 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el kurkuma
  • Snufje zout
  • 4 teentjes knoflook (of meer als je daarvan houdt, ik deed er 8 teentjes in)
  • 120 g verse spinazie
  • Een handje pompoenpitten
  • Verse basilicum
  • Optioneel: rode paprika of cherrytomaatjes voor wat extra frisheid

Benodigdheden

  • Oven en ovenschaal
  • Pan om pompoenpitten te roosteren
  • Blender/keukenmachine/staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de pompoenstukjes in een ovenschaal. Zet deze zo’n 40 minuten in de over tot ze gaar zijn. Zet daarna de oven nog niet uit! Ondertussen kook je de macaroni volgens de instructies op de verpakking.  Als de pompoen gaar is giet je de cashewnoten af en doe ze samen met 400g van de pompoen, de melk, edelgist, cayennepeper, kurkuma, paprikapoeder, knoflook en het snufje zout in de blender. Meng vervolgens tot een romige saus.

Meng de saus met de macaroni, de resterende pompoenstukjes en de kidneybonen. Zet dit nog een kwartiertje in een ovenschaal in de oven. Rooster dan de pompoenpitten en als het kwartier voorbij is mix je de spinazie door de Mac ‘n’ Cheese en garneer met de verse basilicum en geroosterde pompoenpitten.

Wil je dit recept een stuk sneller op tafel hebben staan, kook dan de pompoen voor 5 minuten en serveer direct na het mixen van de saus met de macaroni. Je mist dan die grillsmaak, maar het scheelt je wel ruim een halfuur!

Eet smakelijk!

 

 

Witte bonen-rijst-pecannotenburger

Ik ben een groot fan van homemade burgers en die kun je van vrijwel alles maken. Meestal is het hoofdbestandsdeel peulvruchten en dat is voor dit recept niet anders. De combinatie van bonen, rijst en noten zorgt niet alleen voor een stevige structuur (bij sommige recepten zorgt het gebrek hieraan nog al eens voor een iets te smeuïge burger), maar resulteert ook in een compleet eiwitprofiel. En daarnaast zijn ze ook nog enorm lekker! Ook zijn ze enorm makkelijk te maken.

Ingrediënten voor 10 flinke burgers

  • 500 gram witte bonen
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram pecannoten
  • 60 gram havermout
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 el ras el hanout
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij ondertussen de ui en de teentjes knoflook fijn en doe deze in een kom met de uitgelekte bonen, de pecannoten, de havermout, de blikjes tomatenpuree en de kruiden. Voeg hier ook de gekookte rijst aan toe en pureer alles met een staafmixer. Vorm dan de burgers en bak deze aan beiden kanten. Eet smakelijk!

 

 

Vegan frambozentaart

Als je jarig bent dan is het tijd voor taart! Daarom dit recept voor een frambozen ‘kwark’-taart. Met agar agar in plaats van gelatine en soja- of kokosyoghurt in plaats van kwark. Agar agar is een polysacharide die gewonnen wordt uit algen en net zoals gelatine (wat dan weer uit eiwitten bestaat) een gel vormt en het is gewoon te koop in de supermarkt!

Het recept is voor een bakblik van 20 cm.

Ingrediënten

  • 300 gram ontpitte dadels
  • 300 gram ongezouten amandelen
  • 2 tl gesmolten kokosolie
  • 400 gram soja- of kokosyoghurt
  • 175 gram bevroren of verse frambozen
  • 1.5 el agave- of ahornsiroop
  • 150 ml water
  • 5 gram agar agar
  • Verse frambozen voor garnering

Bereiding

Mix de frambozen en yoghurt met de agavesiroop in een blender of met een staafmixer en giet over in een kom. Maal vervolgens de amandelen fijn met een blender/staafmixer/keukenmachine en voeg dan de ontpitte dadels en de gesmolten kokosolie toe. Als je geen keukenmachine hebt kun je de dadels fijnsneden en mixen met de amandelen en kokosolie en kneden tot een deeg. Bekleed vervolgens het bakblik met bakpapier en verdeel het amandel-dadeldeeg over de bodem. Druk dit goed aan en zet het bakblik vast in de koelkast.

Neem dan een klein pannetje en verwarm daarin het water. Voeg dan de agar agar toe en blijf goed roeren terwijl het mengsel kookt. Na een paar minuten wordt het dikker en onstaan er bubbels, als dit gebeurt laat het dan ongeveer 2 minuten afkoelen en voeg de frambozen-yoghurt toe. Roer goed door en giet dit dan in het bakblik over de bodem.

Zet de taart nu zeker 2 uur in de koelkast en serveer dan met de verse frambozen, eet smakelijk!

 

Bananen-havermoutpannenkoeken

Het beste ontbijt. Dat is eigenlijk beschrijving genoeg. Dus daar laat ik het bij, hier het recept!

Ingrediënten voor 4 kleine of 2 grote pannenkoeken

  • 1 rijpe banaan
  • 90 gram havermout
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el lijnzaad

Toppings

  • (soja)yoghurt
  • Bosbessen
  • Rozijnen
  • Noten

Bereiding

Mix de banaan, havermout, bakpoeder, lijnzaad en melk in een blender of met een staafmixer. Verwarm een beetje olie en bak daar vervolgens de pannenkoeken in. Meer is het niet, een kind kan de was doen. Top vervolgens met alle toppings en geniet ervan!

 

Naanpizza met hummus en pompoen

Pizza zonder kaas en tomatensaus, is dat nog wel pizza? Het is in ieder geval wel erg lekker! De bodem zelf maken is ook makkelijk, in plaats van een standaard bodem die moet rijzen maakte ik een bodem van naan. Met slechts drie ingrediënten (en wat kruiden) zo klaar. Daarna getopt met hummus – want hummus is nooit een slecht idee – en gegrilde pompoen, verse spinazie en paprika.

Ingrediënten

Naanbodem

  • 75g volkoren tarwemeel
  • 60g (soja)yoghurt
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el oregano

Toppings

  • Hummus naar keuze (ongeveer 50-60 gram)
  • 150g pompoen (ik gebruikte kabucha pompoen)
  • 35g versie spinazie
  • Halve paprika
  • Chilivlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en schil de pompoen en snijd in stukken. Grill deze vervolgens zo’n 30 minuten of tot ze gaar zijn in de oven.

Meng het meel, het bakpoeder en de oregano met de yoghurt en kneed tot een stevig deeg. Rol dit vervolgens uit tot een pizzabodem en doe deze 10 minuten in een oven bij 180 graden (en keer halverwege om) of bak kort in een pan aan beide kanten.

Smeer de hummus op de naanbodem en top met de spinazie, pompoen, paprika en chilivlokken en eventueel nog wat Italiaanse kruiden. Doe deze nog zo’n 5 minuten in de oven en eet smakelijk!

Knolselderijsoep met verse tijm en walnoten

Knolselderij is niet de meest sexy groente, maar wel erg lekker! En zeker in deze soep waarin de smaak van de knolselderij perfect pas bij de verse tijm en geroosterde walnoten. En dan is dit gerecht ook nog heel makkelijk!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 knolselderij, geschild en in stukjes gesneden
  • 1L groentebouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 50g walnoten
  • 200 ml kokosmelk of (soja)kookroom
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • Olijfolie

Bereiding

Bak de knolselderij, 4 van de takjes tijm, knoflook en ui voor 10 minuten. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe en kook tot de knolselderij zacht is (ongeveer 20 min.). Haal de laurierblaadjes eruit en mix vervolgens met een staafmixer, en garneer met de kokosmelk, de tijmblaadjes van het laatste takje en de geroosterde walnoten.

Pompoen-linzensoep

Als de pompoenen overal in de aanbieding zijn en je er inmiddels een stuk of 5 hebt liggen, dan is het tijd voor pompoensoep! Ik gebruikte voor dit recept een hokkaido pompoen, maar uiteraard kan het ook met een andere pompoen, al heeft deze wel de minst vezelige structuur en een lekkere noot-achtige smaak. Daarnaast kun je de schil gewoon eten, dus dat scheelt een hoop moeite. En dan is het recept al supersimpel!

Ingrediënten voor 4-6 porties

  • 1 hokkaido pompoen
  • 300g rode linzen
  • 1L groentebouillon
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gerookt paprikapoeder, komijn en korianderzaad
  • Olie
  • Pompoenpitten

Bereiding

Snijd de pompoen in stukken. Fruit de ui in de olie en bak vervolgens de pompoen, linzen, knoflook en de kruiden voor zo’n 5 minuten. Voeg dan de bouillon toe en laat zo’n 20 minuten sudderen tot de pompoen zacht is. Mix de soep met een staafmixer en garneer met de geroosterde pompoenpitten. Eet smakelijk!