Risotto met geroosterde pompoen

Ook al was het deze week niet echt herfstweer, er lijkt nu toch echt een eind te komen aan een prima nazomer. Tijd voor een ‘herfstig’ recept dus en wat is er herfstiger dan pompoen!

De herfst betekent ook koude, natte avonden en dan is een beetje comfort food niet verkeerd. En voor mij is risotto dan de perfecte keuze. Romig, vullend, ‘cheesy’ en herfstig dus!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 middelgrote flespompoen
  • 2 tl oregano
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 4 teentjes knoflook
  • 15g verse salie
  • olie
  • 250g champignons
  • 1 ui
  • 1 liter groentebouillon (2 blokjes)
  • 300g risottorijst
  • 50g (vegan) parmezaanse kaas
  • 30g margarine/boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de pompoen in blokje van ongeveer 1.5 cm. Meng de pompoen met alle kruiden, 1 el olie, twee geperste teentjes knoflook en de helft van de salie en rooster voor 30 minuten in de oven. Pak dan een grote koekenpan of wok en fruit daarin de ui in wat olie en voeg na een paar minuten de overige twee teentje knoflook toe (fijngesneden of geperst). Terwijl je water kookt voor de bouillon voeg je de rijst en de champignons toe en laat deze kort meebakken met de ui en knoflook. Voeg vervolgens elke keer zo’n 150 ml bouillon toe en laat sudderen tot de bouillon is opgenomen. Na ongeveer 15-20 is de rijst al dente gekookt en pureer je de helft van de pompoen en voeg je deze samen met de margine/boter en 30g van de parmezaanse kaas  toe. Bak de rest van de salie kort in een klein beetje margarine/boter en serveer de risotto vervolgens met de overige stukjes pompoen, de rest van de parmezaanse kaas en de salie. Eet smakelijk!

pompoen-01

 

Seitan

Seitan is als vleesvervanger misschien iets minder bekend dan tofu en tempeh, maar erg lekker én makkelijk om zelf te maken! Voor de anti-gluten hype niet het beste gerecht aangezien het hoofdingrediënt tarwegluten is, maar daarom dus wel erg hoog in eiwitten. Tarwegluten en edelgistvlokken zijn niet overal verkrijgbaar, maar online zijn ze sowieso te vinden.

Het recept is in ieder geval enorm simpel en levert een erg smaakvol steak-achtig stuk seitan op!

Ingrediënten voor 4 porties

  • 240 ml tarwegluten
  • 3 el edelgistvlokken
  • 160 ml afgekoelde groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, geprest

Bereiding

Meng in een kom de tarwegluten en de edelgistvlokken en in een andere kom de bouillon, sojasaus en olijfolie. Mix vervolgens de natte met de droge ingrediënten en voeg de geperste knoflook toe. Kneed het mengsel tot een deeg met een vork en laat een uurtje in de koelkast rusten.

Je kunt de seitan nu meteen bakken, maar eerst een halfuurtje stomen (halverwege omdraaien) maakt het nog lekkerder! Seitan is lekker in plakjes gesneden in een wokgerecht of gewoon in plaats van een steak bij een klassiek AVG’tje!

Eat the rainbow

Hardlopen is in principe een van de simpelste sporten, die ene voet voor de ander en zorgen dat je bij de finish helemaal leeg bent. Om echt goed te kunnen presteren is er echter meer nodig dan af en toe een stukje lopen. Een juiste balans tussen zware en rustige trainingen, een jarenlange opbouw aan trainingskilometers, oefeningen om de stabiliteit, coördinatie en functionele kracht te trainen en – misschien wel het lastigste voor een fanatieke sporter – goed herstellen. Dat betekent niet alleen met de beentjes omhoog na een training, maar ook genoeg slaap en goede voeding. Naast het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten, en genoeg vitaminen en mineralen, is daarbij ook de timing essentieel. In alle zin en onzin die er over voeding te vinden is, is het vaak lastig om hier wijs uit te worden. Je kan eten dan ook heel ingewikkeld maken, maar eigenlijk is de basis heel simpel. Zoals de Amerikaanse voedingsjournalist Michael Pollan het verwoordt: “Eat food. Not too much. Mostly plants”.

Het eerste punt spreekt natuurlijk voor zich, maar de twee statements daarna zijn net zo belangrijk. Ogen zijn vaak groter dan de maag zoals het spreekwoord luidt en zo wordt er bijna ongemerkt teveel naar binnen gewerkt, ook al is de maaltijd nog zo gezond. Het laatste punt is minstens zo belangrijk. Welk voedingspatroon je ook hebt, de basis moet altijd plantaardig zijn. Het eten van groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en noten en zaden heeft alleen maar gezondheidsvoordelen. Ik zou Pollan nog willen aanvullen met een vierde tip, namelijk eet gevarieerd. Je kunt natuurlijk wel 300g sperziebonen naar binnen werken, maar daar krijg je natuurlijk niet alles mee binnen.

Gooi dus wat kleur op je bord, koop eens een groente in de supermarkt waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, experimenteer, want boven alles is eten gewoon lekker en lekker creatief koken een mooie bezigheid. Vandaar dit recept met lekker veel kleur, helemaal plantaardig en met een flinke hoeveelheid eiwitten om goed te herstellen als je weer lekker een rondje die ene voet voor de ander hebt gezet. En onthoud: ‘Eet. Niet te veel. Voornamelijk planten. Varieer.’

Ingrediënten voor 6 porties

  • 1 blik zwarte bonen (400g)
  • 1 blik kidney bonen (400g)
  • 1 blik witte bonen (400g)
  • 1 blik maïs (400g)
  • 1 grote rode paprika
  • 250g cherrytomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 2 avocado’s
  • Sap van 2 limoenen
  • 100 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje koriander

Bereiding

Laat de bonen en maïs uitlekken. Snijd de paprika in reepjes, de ui in ringen, de knoflook fijn en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de avocado in stukjes en mix goed met het limoensap. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en zet ongeveer een uur in de koelkast alvorens het te serveren. En eet smakelijk!

food-01